Girişimcilerin Yeni Adresi Belli Oldu!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, finansal teknoloji merkezi Cube Ümraniye‘nin açılış törenine iştirak etti.

Bakan Kacır, Cube Ümraniye’nin açılış töreninde, Türkiye’de hayal kuran, araştıran, tasarlayan ve kendi teknoloji girişimleriyle yola çıkmak isteyen girişimcilerin olduğunu ifade etti.

Kacır, fikirden projeye, projeden ürüne kadar birçok teknoloji geliştiren gençlerin varlığına dikkat çekerek, “Gençlerimiz, bizim en önemli güvencemiz ve dayanağımızdır. Türkiye Yüzyılı’nın mimarı olacak gençlerimizin enerjisi, vizyonu ve ortaya koydukları fikirlerle projeler, ülkemizin girişimcilikte altın çağını yaşamasını sağlıyor. Girişimcilik ekosistemimizde inşa ettiğimiz yenilikçi anlayışla diktiğimiz fidelerin yeşerip meyve verdiğini görmek, bizler için mutluluk ve gurur kaynağıdır. Tüm bu olumlu gelişmeleri birlikte sürdüreceğiz.” şeklinde konuştu.

Girişimcilik Ekosistemi Yeni Soluk

Kacır, bu çerçevede en önemli merkezlerden birinin de Cube Ümraniye olacağını dile getirerek şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz aylarda Türkiye’nin oyun, dijital sanat, simülasyon, artırılmış gerçeklik ve mobil uygulama tematik alanlarına sahip ilk uydu kuluçka merkezi Cube Beyoğlu hayata geçmişti. Yine Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyete geçen ikinci uydu kuluçka merkezi Cube Ümraniye de finansal teknoloji alanında girişimcilik ekosistemimizde yeni bir rüzgar estirecek. Bugün açılışını yaptığımız kuluçka merkezimizde, girişimci ve girişimci adaylarımız modern çalışma alanlarına kavuşacaklar. Eğitim ve etkinliklerle, mentorlük, akademik ve teknik danışmanlık hizmetlerine erişme imkanına sahip olacaklar. Teknik ve girişim analizleriyle yatırımcı ve firma görüşmelerinin yanında veri tabanlarına da erişim fırsatları olacak.

Girişimcilerimiz aynı zamanda Teknoloji Transfer Ofisi destekleri ve teknopark vergi avantajları gibi ayrıcalıklara da burada sahip olacak. Bu önemli kuluçka merkezinin hayata geçmesinde pay sahibi olan Teknopark İstanbul ve özellikle Ümraniye Belediyesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesine şükranlarımı sunuyorum. Cube Ümraniye’nin girişimcilik ekosistemimizde önemli bir adım olacağına inanıyor, şimdiden Ümraniye’mize, İstanbul’umuza, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

Girişimci-Üniversite-Yatırımcı İş Birliği

Bakan Kacır, kalkınma ajansları, TÜBİTAK ve KOSGEB üzerinden girişimcilere sağladıkları çok sayıda destek olduğunu dile getirerek, “TEKNOFEST bünyesinde düzenlediğimiz TEKNOFEST Girişim Yarışmaları ile gençlerimizin hayallerini, projelerini girişimlere dönüştürmelerini teşvik ediyoruz. Yenilikçi ve teşvik edici bir anlayışla startup ekosistemimizi büyütmeye devam ediyoruz.

Sağladığımız bu desteklerle birlikte 1 milyar dolar değeri aşan teknoloji girişimlerimizin sayısı 7’ye çıkmış durumda. Önümüzdeki dönem için kendimize iddialı ama bir o kadar da gerçekçi hedefler koyduk. İstanbul’umuzun dünyanın en gelişmiş 20 ekosistemi arasında yer almasını sağlayacak ve 2025 yılına kadar ülkemizden 15 Turcorn ve 5 decacorn, yani 10 milyar dolar değeri olan 5 teknoloji girişimi çıkmasını sağlayacağız.” dedi.

Turcornlar İçin Yeni Adres Cube Ümraniye

Bakan Kacır, genç ve yeni işletmelere destek noktasında kuluçka merkezlerinin hayati bir rol oynadığını vurgulayarak, teknoparklarda faaliyet gösteren girişimcilere yönelik vergi istisnaları ve sigorta primi desteklerinin sağlandığını ifade etti. Aynı zamanda, kuluçka firmaları için kira indirimleri ve istihdam desteklerinin devam ettiğini belirtti.

Bakan Kacır, girişimcilerin erişimini ve kuluçka merkezlerinin şehir hayatına katılımını teşvik etmek amacıyla teknoparklar dışında da faaliyet göstermelerine olanak tanıyan düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kacır, şu sözleri dile getirdi: “Bu düzenlemeler sayesinde artık şehir merkezlerinde, Beyoğlu’nda, Ümraniye’de kuluçka merkezleri faaliyet gösterecek. Cube Ümraniye, özellikle finansal teknolojiler alanında göstereceği performansla girişimcilik ekosistemimizde önemli bir yer edinecek.

İstanbul Finans Merkezi’mizi Ümraniye’de konumlandırarak, ülkemizi küresel FinTek merkezlerinden biri haline getirme hedefimiz doğrultusunda Ümraniye’nin finansal teknolojilerde önemli bir odak noktası olması, hepimiz için büyük bir heyecan kaynağı.” Kacır, gelecekte kritik teknolojilerin yanı sıra startup dünyasında ve finansal teknolojilerde de öncü ülkelerden biri olma hedeflerini paylaşarak, yerli ve milli otomobil Togg gibi kilit teknoloji alanlarında lider milli teknoloji girişimleri kuracaklarını belirtti.

Rekabet ve Finansman Kaynak Erişimi Sağlayacak

Odak alanlarından birinin de finans teknolojileri olacağını söyleyen Kacır, şunları kaydetti:

“Halihazırda bankacılık ve finans sektörümüzün dijital altyapısı birçok gelişmiş ülkenin çok daha ilerisinde. FinTek firmalarının getirdiği yeni iş modelleri hem finans ekosisteminde rekabeti hızlandırmakta hem de tüketicilerin alternatif finansman kaynaklarına erişimini sağlayarak büyümeyi daha da tetiklemekte. Ülkemizde halihazırda bu alanda faaliyet gösteren teknoloji girişimi sayısı 650’ye ulaştı. Milyar dolar değeri aşan 7 Türk teknoloji girişiminin biri de FinTek firması. Cube Ümraniye’yi, ülkemizden finans teknolojilerinde lider teknoloji girişimleri, yeni Turcornlar çıkarmak adına önemli bir adım olarak değerlendiriyorum.