İngiltere, Rekor Şarj İstasyonları Kuruyor!

Britanya’daki şirketler, akülü araç talebine yetişmek için yarışırken, Birleşik Krallık bu yıl rekor sayıda halka açık elektrikli araç şarj istasyonu kurdu.

Ulaştırma Bakanlığı’nın açıkladığı Zapmap verilerine göre, 2024’ün ilk üç ayında yaklaşık 6.000 şarj istasyonu kuruldu. Bu istasyonların yaklaşık 1.500’ü, bir arabayı bir saatten kısa sürede şarj edebilen hızlı şarj cihazlarıydı. 1 Nisan itibarıyla Birleşik Krallık genelinde halka açık şarj istasyonu sayısı yaklaşık 60.000’in biraz altındaydı. Bu, önceki yıla göre yüzde 49’luk bir artışa işaret ediyor.

Birleşik Krallık genelindeki kamuya açık hızlı şarj istasyonlarının sayısı, 2022’nin başından bu yana ikiye katlandı. Tesla ve Çin’in BYD gibi önde gelen elektrikli otomobil şirketleri, yüksek faiz oranlarının harcanabilir gelirleri etkilemesiyle satışlarda düşüş yaşıyor. Bu durum, Birleşik Krallık’ta elektrikli modellerin toplam otomobil satışları içindeki payının, önceki hızlı büyüme döneminden sonra bu yıl %15,5 seviyesinde kaldığını gösteriyor. Elektrikli araçlara geçiş konusunda endişe duyanlar, genellikle menzil kaygısı veya şarj istasyonu bulamama korkusu gibi nedenlerden bahsediyorlar . Dünya genelinde, özellikle ABD gibi en büyük ikinci otomobil pazarında, bu endişelerin güçlü bir temeli olduğu bilinir. Ancak, Birleşik Krallık’ta bu sorunlar çözülüyor. En azından talebin yoğun olduğu bölgelerde şarj noktalarının sayısı hızla artıyor.

Elektrikli araçlara odaklanan düşünce kuruluşu New AutoMotive‘in genel müdürü Ben Nelmes, birçok alanda daha önce yetersiz hizmetin iyileştirildiğini belirtti. Bu durumun, belediyelerin merkezi hükümet hibelerinden kademeli olarak faydalanarak şarj istasyonları kurmasıyla kısmen ilişkili olduğunu ifade etti. İngiltere’de 1 milyondan fazla elektrikli araç satıldı. Elektrikli Araç Birliği tarafından geçen yıl İngiltere’de yapılan ankete katılan elektrikli araç sürücülerinin yalnızca %6’sı menzil kaygısını çok sık ya da oldukça sık yaşadıklarını belirtirken, %94’ü ara sıra, ya da hiç menzil kaygısı yaşamadıklarını belirttiler. Kişi başına düşen şarj cihazı sayısındaki en hızlı artış, İngiltere’nin kuzeydoğu bölgesinde yaşandı.