Dünyanın İlk “Ahşap” Rüzgar Türbini Kanatları Kuruldu

Voodin Blade Technology, dünyanın ilk ahşap rüzgar türbini kanatlarının Almanya’da kurulduğunu duyurdu. Bu yeni kanatlar, mevcut kanatların çevreye olan etkisini ciddi ölçüde azaltabilir.

Yenilenebilir enerjiye her ne kadar “yeşil” desek de, durum aslında tam olarak öyle değil. Rüzgardan enerji elde etmek için kurulan türbinlerde ve bunların üretiminde hala çevreye zarar veren bileşenler kullanılıyor. Ancak, Voodin Blade Technology adındaki girişim, Almanya’da ahşap rüzgar türbini kanatlarını dünyada ilk defa kurarak süreci biraz daha “yeşil” hale getirdi.

Ahşap Rüzgar Türbini Kanadı Dönemi Başladı

Voodin tarafından yapılan açıklamada, 19.3 metrelik ahşap kanatların Almanya’da mevcut bir türbine monte edildiği belirtildi. Firma, bunların dünyanın ilk ahşap rüzgar türbini kanatları olduğunu da ifade etti. Mevcut raporlara göre türbinlerin yüzde 85-95’i aslında geri dönüştürülebilir ancak tipik olarak kullandıkları reçine türü nedeniyle kanatların geri dönüşümü oldukça zor olabiliyor. Voodin Blade Technology CEO’su Tom Siekmann, kanatların çoğunun yaşam döngülerinin sonunda gömüldüğünü veya yakıldığını belirtiyor. Firma, bu ahşap kanatların inşaat sırasında yüzde 78’den daha az CO2 emisyonu ürettiğini ve üretim maliyetlerini yüzde 20 oranında azalttığını iddia ediyor.

CEO’ya göre, bu hızda devam edilirse 2050 yılına kadar 50 milyon ton kanat malzemesi atığıyla karşılaşılacağı tahmin ediliyor. Bu da yaklaşık olarak Büyük Gize Piramidi’nin ağırlığının sekiz katı kadar atık anlamına geliyor. Voodin ise bu sorunları ortadan kaldırmak için minimum karbon ayak izine sahip, yüksek mukavemetli ve hafif bileşenler sunabileceğini iddia ettiği lamine kaplama keresteden (LVL) yapılmış türbin kanatları üretiyor.

Firmaya göre, epoksi reçine ile birbirine bağlanmış fiberglas ve karbon fiberden yapılan endüstri standardı kanatlara kıyasla, ahşap kanatların geri dönüşümü daha kolay ve ekonomiktir. Voodin aynı zamanda LVL kanatlarını geliştirmek için kağıt ve kağıt hamuru devi Stora Enso ile birlikte çalışıyor. Ortaklık çerçevesinde Voodin, gelecekte 60 ve 80 metrelik kanatlar inşa etmeyi planlıyor. Stora Enso aynı zamanda dünyanın en uzun ahşap kuleli rüzgar türbinini kuran Modvion ile de işbirliği yapıyor.

Ek olarak, Voodin’in ahşap kanatlarla öne çıkması mükemmel bir zamanlamaya denk geliyor. Geleneksel rüzgar türbinlerinin kanatlarının ömrü genellikle 20 ila 25 yıl arasındadır. Dolayısıyla, erken dönem rüzgar türbinlerindeki kanatların değiştirilme aşamasına gelinmektedir.