Yapay Zeka Desteği İle Organik Kenevir Yetiştiriliyor

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), yerli teknolojiler ve yapay zeka destekli sistemler kullanılarak elde edilen gübrelerle organik endüstriyel kenevir yetiştirildi.

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), farklı sektörlerde kullanım amacına yönelik yerli teknolojiler ve yapay zeka destekli sistemlerle üretilen gübreleri kullanarak organik endüstriyel kenevir yetiştirdi.

Doğa Dostu Gübre Kullanılıyor

GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü’nden bir grup akademisyen, kenevir bitkisini teknolojik olarak sanayi odaklı ve kaliteli bir şekilde üretmek amacıyla bir proje başlattı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izniyle, Bakanlık ve sanayi iş birliğiyle yapay zeka destekli sistemlerle gübreleme çalışmaları yürütülüyor.

Kısıtlı sulama koşullarında yetiştirilmesi hedeflenen kenevir için, kendi ağırlığının 1000 katından fazla su tutabilen akıllı gübreler üretilerek Kocaeli bölgesinde uygulamaya konuldu. Bu çalışmalar, akıllı gübrelerin minimum harcama ile maksimum fayda sağlamasını ve kenevir bitkisiyle karbon salınımını negatife çevirerek kullanılan gübreleri doğa dostu olarak belgelemeyi amaçlamakta.

Kenevir Bitkisiyle Karbon Emisyonunu Azaltacağız

GTÜ Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğretim Üyesi Nurgül Kıtır Şen, gazetecilere, teknolojiyle akıllı gübreler elde ettiklerini ve kenevir üzerinde uygulama yaptıklarını söyledi.

Geliştirdikleri akıllı gübrelerin ülke içerisinde kalmasını ve ihracat düzeyine gelmesini istediklerini aktaran Şen, “Yurt dışından gelen ürünler daha kaliteli diye bir algı var. Aslında biz bu algıyı yıkmaya çalışıyoruz. Bizim ürettiğimiz ürünleri yurt dışından araştırmacılar görmek için ziyarete geliyor. Bizle iş birliği yapmak istiyorlar. Bizler de kendi geliştirdiğimiz ürünümüzün ülkemizde kalmasını istiyoruz. Yerli yatırımcılar bularak ürünümüzü ihracat yapabilecek düzeye getirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Mucizevi Bitki Akıllı Gübrelerle Yetiştiriliyor

Şen, kenevir bitkisini akıllı gübrelerle yetiştirerek karbon emisyonunu azaltıcı takviyeler oluşturmaya çalıştıklarını ifade ederek şu bilgileri paylaştı:

“Kenevir bitkisi, çok hızlı büyüyebildiği için bir ağacın 20 katı kadar karbon emisyonunu tutabiliyor. Yaptığımız çalışmalar doğrultusunda, akıllı gübrelerimizle su ayak izini ve karbon ayak izini azaltıyoruz. Keneviri, 400 milimetre yağış alan sahaların dışında ek su takviyeleri yaparak özellikle ürettiğimiz akıllı gübrelerimizle kendi ağırlığının 1000 katı kadar su tutabildiği için, burada negatif karbon sağlamış oluyoruz. Bu yöntemle ürünlerimizi belgelendirilebilir ürünler haline getiriyoruz.”