Ülker, Robotlarla Verimlilik Sağlıyor

Ülker, Gebze fabrikasının alt yapısına özel olarak hazırladığı 20 otonom mobil robotu devreye aldı.

Şirket, robotların kullanımıyla iş gücünün verimliliğini artırmayı, süreçleri basitleştirmeyi, hızlandırmayı, maliyetleri kontrol altına almayı ve sürdürülebilirlik açısından önemli avantajlar sağlamayı hedefliyor.

Ülker CEO’su Mete Buyurgan, şirketin Nesnelerin İnterneti (IoT) ve Endüstri 4.0 gibi gelişmeleri yakından takip ettiğini ve üretim tesislerinde otomasyona yapılan yatırımların devam ettiğini belirtti.

Mete Buyurgan, bu kapsamda Gebze fabrikalarının altyapısına özel olarak hazırlanan 20 otonom mobil robotu devreye aldıkları bilgisini verdi ve ekledi: “Robotlar, ham madde ve ambalaj başta olmak üzere 2 bin 600 çeşit malzemeyi taşıyor. Sisteme düşen talebin onaylanmasıyla harekete geçen robotlar malzemeyi depodan alarak, belirtilen noktaya teslimat yapmak için yola çıkıyor. Altı asansör ve 32 kapıyla haberleşebilen robotların her biri günde 150 sefer, 53 kilometre yol yapabiliyor. Fabrikanın hamur hane, fırın ve ambalaj katında 2 kilometrelik güzergahta hareket edebiliyor. Robotlarla iş gücünün verimliliği, süreçlerin sadeleşmesi, hızlanması, maliyet kontrolü ve sürdürülebilirlik adına da önemli avantajlar sağlayacak.”

Ülker, Teknoloji ve Dijitalleşmeye Yatırım Yapıyor

Buyurgan, robotların 30 çalışanın işini yürüttüğünü belirterek, çalışanların daha değerli işlere yönlendirildiğini ve dijitalleşme ile insan kaynağının etkin bir şekilde kullanıldığını ifade etti. Proje sonrasında uzmanlık alanlarına göre eğitim alan çalışanların fabrikanın çeşitli hatlarına makine operatörü olarak yönlendirildiğini ve böylece operasyonel uzmanlık seviyesinin arttığını söyledi.

Mete Buyurgan, ‘’Dijitalleşme ve IoT yatırımları üretimden dağıtıma, siparişten müşteri deneyimine varıncaya dek oldukça geniş bir alanda gıda sektörünü dönüştürüyor. Biz de Türkiye’nin lider gıda şirketi kimliğimizle; dijitalleşme, IoT ve yapay zekâ yatırımlarımıza devam edeceğiz.” dedi.

IFC, Ülker Bisküvi’ye 75 milyon euro yatırım yapacağını duyurdu. Bu finansman, Türkiye’nin deprem riski altındaki bölgelerinde bulunan İstanbul ve Kocaeli’deki fabrikalarında yapısal iyileştirmeler yapılmasını sağlayacak. Fon ayrıca Ülker’in Kazakistan’daki yan kuruluşu olan Hamle fabrikasının kaynak verimliliğini ve güvenlik standartlarını artırmak için de destek verecek.

Buyurgan, “Bu anlaşma, işletme sermayesi ihtiyaçlarımızı karşılayarak rekabetçi büyümemizi destekleyecek, sürdürülebilirlikle ilişkili girişimlere daha fazla yatırım yapmamıza ve uluslararası pazarlardaki varlığımızı genişletmemize olanak sağlayacak.” şeklinde ifade etti.

IFC Türkiye ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer ise şu açıklamayı yaptı: “Amacımız, geçen yıl yaşanan yıkıcı depremlerin ardından, Türkiye’de olduğu kadar Kazakistan’da da sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve istihdam yaratmak.”