AB: İnsan Hakları ve Çevre Sorumluluğu Adımı

Avrupa Parlamentosu, şirketlerin insan hakları ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmalarını zorunlu kılan yeni düzenlemeyi onayladı.

Düzenleme, şirketlerin tedarik zinciri boyunca insan hakları ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini önlemeyi, bitirmeyi veya azaltmayı gerektiriyor. Amaç, çocuk işçiliği ve işçi haklarının ihlali gibi faaliyetleri ve biyoçeşitlilik kaybı ile çevre kirliliği gibi etkileri önlemektir. AB’deki şirketler için 2029’dan itibaren 1000’den fazla çalışanı olan ve 450 milyon avrodan fazla ciroya sahip olanlar için, 2028’den itibaren 3000’den fazla çalışanı olan ve 900 milyon avrodan fazla ciroya sahip olanlar için, 2027’den itibaren ise 5000’den fazla çalışanı olan ve 1,5 milyar avrodan fazla ciroya sahip olanlar için geçerli olacak. Ayrıca, AB ile lisans anlaşması olan ve küresel cirosu 80 milyon avrodan fazla olan veya en az 22,5 milyon avroluk telif haklarından gelir elde eden şirketleri de içeriyor.

Söz konusu şirketlerin iş süreçlerine önemle dikkat etmeleri, gerekli yatırımları yapmaları, sözleşmeli güvenceler alması, iş planlarını iyileştirmesi ve küçük-orta ölçekli iş ortaklarının yeni sözleşmelerine uygunluğunu sağlamaları gerekecek. Ayrıca, iş modellerini Paris İklim Anlaşmasına göre 1,5°C’lik küresel ısınma hedefine uyumlu hale getirecek bir geçiş planı benimsemeleri gerekecek. Düzenlemeye uymayan şirketlere %5’e kadar net küresel ciro tutarında para cezası verilecek. Ayrıca, yükümlülüklerini ihlal eden şirketler oluşan zararları karşılamakla yükümlü olacak.

Avrupa’nın Yeşil Dönüşümü İçin 800 Milyar Avroya İhtiyaç Var

The European Round Table for Industry tarafından yayımlanan bir rapora göre, AB’nin 2030 iklim hedeflerine ulaşması ve endüstrisinin rekabet gücünü koruması için enerji altyapısına 2030’a kadar 800 milyar avro yatırım yapması gerektiğini belirten bir rapor, ayrıca AB’nin 2050’de sera gazı emisyonlarını azaltması ve net sıfır seviyesine ulaşması için enerji şebekeleri, enerji depolama ve karbon yakalama tesislerine büyük yatırımların gerekeceğini vurguluyor.

Rapor, 2030 iklim hedeflerine ulaşmak için gereken 800 milyar avroluk yatırımın yanı sıra, AB’nin yeşil dönüşümü tamamlamak için 2050’ye kadar toplamda 2,5 trilyon avro daha yatırım yapması gerektiğini vurguluyor.