Can Simitli Dronelar Denizde Hayat Kurtaracak

Antalya sahillerinde turistlerin yoğun olarak bulunduğu dönemlerde, cankurtaranlar, “Cankuş” adlı dronları kullanarak boğulma tehlikesi geçirenlere hızlıca müdahale ediyorlar.

Son iki yıldır cankurtaranlar Antalya sahillerinde bu dronlardan faydalanıyorlar. Bu dronlar suya düştüğünde zarar görmeyip saatte ortalama 80 kilometre hızla hareket edebiliyorlar. Bir cankurtaranın 1,5 dakikada ulaşabileceği bir noktaya bu dronlar 8 ila 10 saniye gibi kısa bir sürede vararak, boğulma tehlikesi yaşayan kişiye pilot kontrolünde can simidi bırakabiliyorlar. Bu simide tutunan kişi, cankurtaranın yardımıyla kıyıya güvenli bir şekilde taşınıyor.

Cankuş Arama ve Kurtarma Ekibi Koordinatörü Erdoğan Budak, bu teknolojiyi insan hayatını kurtarmak amacıyla kullandıklarını belirtti. Budak’a göre, dronlarla yapılan müdahaleler sayesinde insan kurtarma kabiliyeti artırılabiliyor. Budak, yaz sezonunda yaklaşık 30 otelde görev almayı planladıklarını ve eğitim faaliyetlerini kış sezonunda gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Antalya’nın bir turizm kenti olması ve olası boğulma vakalarının kentin imajına zarar verdiğini belirten Budak, her yıl yüzlerce boğulma vakasıyla karşılaştıklarını ve bir tanesini bile engelleyebilmelerinin önemli olduğunu vurguladı.

Ayrıca, Budak, “Cankuş” adlı dronların Antalya’daki teleferik kazasında da kullanıldığını ve havada asılı kalan kişilere su ve arama kurtarma ekiplerine iletişim sağlandığını belirtti.

Cankurtaran pilotu Ferit Mammadov ise, bir vakanın tespit edildiğinde cankurtaranın düdük çalmasıyla dron pilotunun yönlendirildiğini ve dronun vakaya ulaşmasıyla birlikte can simidi bırakıldığını, aynı zamanda olayın görüntüsünün de alındığını aktardı. Mammadov, dronların hızlı müdahale imkanı sağladığını ve bu sayede vakalara daha etkili şekilde müdahale edildiğini ifade etti.