Türkiye’den Almanya’ya Yeşil Dönüşüm Köprüsü

Türkiye’nin global çelik üreticisi ve Avrupa’nın en büyük boru üreticisi olan Tosyalı’nın başarılı şirketlerinden Tosçelik Spiral Boru, “Ren Su Boru Hattı” (RWTL) ihalesini kazanan şirket oldu. Almanya’da önemli çevresel dönüşüm projelerinden biri olan bu proje, Ren Nehri’nden su getirerek kullanılmayan açık maden ocaklarını doldurmayı hedefliyor.

Almanya’nın önde gelen enerji şirketlerinden RWE tarafından gerçekleştirilecek olan bu projede Tosçelik Spiral, toplam 130.000 ton ve 105.600 metre uzunluğunda 2235mm çapında büyük çaplı boru sağlayacak. Geçtiğimiz hafta Tosyalı ve RWE Power, RWE’nin Köln yakınlarındaki kongre merkezi Paffendorf Kalesi’nde bir sözleşme imzaladı.

Anlaşma ile ilgili olarak Tosyalı Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı şunları belirtti: “Avrupa’nın en büyük yeşil çelik boru üreticisi olarak bu projenin bizim için özel bir önemi var. Tosyalı olarak üretimimizin her aşamasında sürdürülebilirlik odaklı yatırımlara öncelik veriyoruz ve yeşil dönüşüm teknolojilerine büyük kaynaklar ayırıyoruz. Dolayısıyla, Ren Su Boru Hattı gibi çevresel duyarlılığı yüksek bir projede, düşük karbon ayak izine sahip çelik borularımızla yer almak bizi ayrıca heyecanlandırıyor.”

RWE Power’ın CTO’su Dr. Lars Kulik ise şunları ifade etti: “Projemiz için Ren Nehri’nden maden göllerine onlarca yıl boyunca su taşıyacak büyük, yüksek kaliteli borulara ihtiyacımız var. İhalemizin bir diğer önemli noktası da üreticinin çevreye olan tutumu idi. Tosyalı’nın hammaddeden nihai ürüne kadar kurduğu sürdürülebilir dikey entegre üretim yapısı ve en yüksek teknolojileri kullanarak yanımızda iş ortağımız olması bizi çok memnun ediyor. Onların desteğiyle, gelecek nesillerin yararı için açık maden ocaklarını sürdürülebilir bir şekilde göllere dönüştüreceğiz.”

Türkiye’nin global çelik üreticisi olan Tosyalı’nın başarılı şirketlerinden ve Avrupa’nın en büyük spiral boru üreticilerinden Tosçelik Spiral Boru, yeni projelerde yer alarak büyümeye devam ediyor ve Avrupa’da AB Yeşil Mutabakatı kapsamında başlatılan yeşil dönüşüme katkı sağlıyor.

Tosyalı, Projenin İhtiyacı Olan 130.000 Ton Spiral Boruyu Tek Başına Karşılayacak Dünyanın önde gelen karbonsuz, yeşil çelik üreticilerinden biri olma yolunda ilerleyen Tosyalı, sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Bu doğrultuda, grubun spiral boru şirketi Tosçelik Spiral Boru, “Ren Su Boru Hattı” (RWTL) ihalesini kazandı.

Projede Yeşil Çelikten Üretilmiş Tosçelik Spiral Boruları Kullanılacak

RWE’nin yeşil dönüşüm çerçevesinde gerçekleştirdiği bu yatırımda tedarikçi olarak anlaştığı Tosyalı, sektördeki en düşük karbon ayak izine sahip çelik üretimini gerçekleştiriyor. Türkiye ve Cezayir’deki tesislerinde sürdürülebilirlik odaklı yatırımlar yapan Tosyalı, güneş ve hidrojen gibi temiz enerji kaynaklarına yaptığı yatırımlarla dünyada yeşil çelik üretiminde sektörün öncüleri arasında yer alıyor. Türkiye’de tüm tesislerine aynı anda yaptığı yatırımla hayata geçirdiği GES projesi ile 235 MW kurulu güce ulaşarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’ine sahip şirketi oldu.

Bu proje ile aynı zamanda yaklaşık 171 milyon kg karbon salınımını engelleyerek dünyanın en çevreci çelik üreticilerinden biri haline geldi. Tosyalı, yeni nesil teknolojilerle geleceğin enerjisi hidrojene de yatırım yapıyor. Cezayir’de MIDREX teknolojisi ile hayata geçirilen ikinci DRI üretim tesisi %100 hidrojen ile çalışabilecek kapasiteye sahip. Sürdürülebilirlik odaklı bu yatırımlarla Tosyalı, dünyanın en yeşil ve en çevreci çeliğini üretiyor ve dünyadaki en düşük karbon ayak izine sahip.

RWE’nin yeşil dönüşüm için gerçekleştirdiği bu anlamlı yatırımda, Tosyalı tarafından üretilen sürdürülebilirlik odaklı, yeşil çelik borular kullanılacak. Yaklaşık 45 km’lik bir güzergahta üç kollu çelik boru hattı yapımını içeren projenin inşaatına 2024 yılı sonunda başlanması ve 2029 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.