Dünyanın İlk 180 Derece Dönen Denizaltısı

Highland Systems tarafından ticari kullanım amacıyla geliştirilen Kronos denizaltısı, askeri operasyonlar için modifiye edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Highland Systems firması, geçen yıl NAVDEX Deniz Savunma Fuarı’nda tanıttığı hidrodinamik gövdeye sahip denizaltı modeli Kronos’u başlangıçta su altı onarım işleri ve lüks seyahatler için tasarlamıştı. Ancak firma kurucusu ve baş tasarımcısı Alexander Kuznetsov, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin ardından, denizaltıyı askeri operasyonlara uygun olacak şekilde yeniden dizayn etti.

Kronos, düşük radar izi için kompozit malzemeyle kaplı çelik bir gövdeye sahip. Denizaltı, 10 yolcuyu rahatça taşıyabiliyor. Su üzerinde 3000 kilograma kadar yük taşıyabilen Kronos’un boş ağırlığı ise yaklaşın 10.000 kilogram. Hız tarafında ise Kronos, su üzerinde saatte maksimum 80 kilometre hıza ulaşabiliyor. Su altındaki hızı ise saatte 50 kilometre. Çalışma derinliği 100 metre olan Kronos, maksimum 250 metre kritik derinliğe de ulaşabiliyor.

Kronos, dizel yakıt veya batarya ile hibrit şekilde çalışabilen bir araç olarak dikkat çekiyor. Tamamen şarj edildiğinde batarya ile 18 saatlik kesintisiz bir çalışma süresi sağlıyor. Jeneratör devreye girdiğinde ise bu süreye ek olarak 36 saatlik bir ek çalışma süresi elde ediliyor. Böylelikle hibrit modda toplamda 54 saatlik bir çalışma süresi sunuluyor. Kronos’un dikkat çekici özelliklerinden biri ise tam hızda 180 derecelik ani dönüş yapabilmesi. Üretici firmaya göre bu özellik dünyada bir ilk.

Highland Systems’e göre Kronos’un vatoz şeklindeki yapısı, onu geleneksel denizaltı tasarımlarından daha gizli ve çevik bir araç haline getiriyor. Firmanın iddiasına göre Kronos, elektrikli motoru ve sonar emici kaplamasıyla daha gizli bir gemi oluyor. Ayrıca firmanın belirttiğine göre Kronos, torpido ateşleme yeteneğinin yanı sıra yavaş hareket eden veya demirlemiş düşman gemilerine fark edilmeden yaklaşarak manyetik mayınlar yerleştirebilir ve bunları güvenli bir mesafeden patlatabilir.