Türk Savunma Sanayisi Dev İhracat Gerçekleştirdi

Türk savunma sanayisinin kara araç üreticileri Otokar ve Nurol Makina, Estonya’ya yaklaşık 230 adet zırhlı muharebe aracı ihraç edecek.

Estonya Savunma Yatırımları Merkezi (ECDI) tarafından güvenlik güçlerinin kullanımına sunulacak 4X4 ve 6X6 araçlar için Estonya’nın başkenti Tallinn’de bir sözleşme imza töreni düzenlendi. Törende Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, Niyet Mektubu’nu imzaladılar.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Estonya Savunma Yatırımları Merkezi (ECDI) Genel Müdürü Magnus Valdemar Saar tarafından iki ülkenin savunma sanayisindeki iş birliğine yönelik protokol de imzalandı.

Daha sonra ECDI ile Otokar arasında ARMA 6X6, Nurol Makina arasında NMS (YÖRÜK) 4X4 zırhlı muharebe aracı tedarikine yönelik sözleşmelerin imzası atıldı. Bu sözleşmeleri Otokar Genel Müdür Yardımcısı Sedef Vehbi ve Nurol Makina Genel Müdürü Engin Aykol imzaladılar.

Törende verilen bilgilere göre, sözleşmeler kapsamında yaklaşık 200 milyon avro karşılığında Estonya güvenlik güçlerinin kullanımı için 230 civarında araç temin edilecektir. Bakan Güler, törende yaptığı konuşmada, imzalanan niyet mektubunun iki ülke arasındaki mükemmel ilişkileri daha da ileriye taşıyacağını, savunma sanayisi ve şirketlerinin daha fazla işbirliği yapma fırsatı sunacağını ifade etti.

Güler, iki ülke arasındaki karşılıklı saygıya dayalı son derece sağlam ilişkilere vurgu yaparak, önümüzdeki yılın ikili ilişkilerin 100. yıl dönümünü kutlayacaklarına dikkat çekti. Güler, “Savunma sanayisindeki işbirliği, iki ülkeyi daha da yakınlaştıracak. Türk firmalarının ürünleri Estonya ordusunu daha da güçlendirecek ve bölgesel güvenliğe katkı sağlayacaktır. Bu niyet mektubu, iyi ilişkilerimizi daha da geliştirecektir.” şeklinde konuştu.

Estonya Savunma Bakanı Pevkur da iki ülke arasındaki ilişkilerin ikinci 100 yılının özellikle savunma sanayisinde büyük ölçüde artacağını ifade etti. Savunma sanayisi projeleri üzerinde çalıştıklarını belirten Pevkur, “Ukrayna-Rusya savaşının ardından savunmayı güçlendirmenin aciliyetini anladık. Bu araçlar hakkında olumlu şeyler duyduk. Estonya savunma sanayisi şirketleri de Türk ordusuna önemli katkılarda bulunabilir. NATO, büyük bir askeri güçtür ve Ukrayna ile İsrail’deki gelişmeler, bu büyük gücü bir arada tutmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göstermektedir. Bu niyet mektubunu imzalamaktan memnuniyet duyuyorum. Savunma sanayisi alanındaki işbirliğimizi daha da ileriye taşıyacak.” dedi.