Türk Demir-Çelik Sektörünün Alternatifi Belli Oldu

Eylül ayında küresel talebin daralması, demir-çelik sektörlerinde miktar ve değer bazında düşüşlere neden oldu. Avrupa’da ithalatın azalmasıyla birlikte sektör, pazar arayışına yöneldi ve Afrika’da büyüme serüvenine adım attı.

Cezayir ve Mısır’da önemli artışlar gösteren demir-çelik sektörü, Fas ve Yemen’de de üç haneli büyüme rakamları elde etti. Türkiye’nin eylül ayı ihracatı ise yüzde 0,3′lük bir artışla 22,7 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde, demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatını yüzde 14,2 azaltarak 1 milyar dolar seviyesine çekerken, çelik sektörü yüzde 21,4‘lük bir düşüşle 1,4 milyar dolarlık ihracat yaptı. Türkiye’nin toplam ihracatına oranla, demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 4,5‘lik bir paya sahip olurken, çelik sektörü yüzde 6,1‘lik bir payı elinde bulundurdu.

İki sektör de Türkiye’nin eylül ayı ihracatının yüzde 10,6‘sını üstlendi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (ADMİB) tarafından açıklanan eylül ayı verilerine göre; demir ve demir dışı metaller sektörü geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,8′lik bir azalışla 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu dönemde çelik ihracatı ise yüzde 38,9‘luk bir düşüşle 143 milyon dolar seviyesine geriledi.

Eylül ayında Türkiye’nin demir-çelik ihracatında en çok tercih edilen ülke, 205,5 milyon dolarlık ihracat ile Almanya oldu. Almanya’yı sırasıyla 156,2 milyon dolarlık ihracat ile Romanya ve 118,6 milyon dolarlık ihracat ile İsrail takip etti.

Demir-Çelik İhracat Yüzdeleri Açıklandı

İlk 10 ihracat pazarı arasında Yemen’e yapılan ihracattaki yüzde 101‘lik ve Mısır’a yapılan ihracattaki yüzde 39‘luk artış dikkat çekti. ADMİB’in ihracatında ise Romanya’nın 19,1 milyon dolarlık ihracat ile ilk sırada olduğu görüldü. Bu ülkeyi sırasıyla 17,8 milyon dolarla Cezayir ve 17,3 milyon dolarla Irak takip etti. İlk 10 pazar içinde Fas’a yüzde 270‘lik, Cezayir’e ise yüzde 100′lük artışlar kaydedildi.

ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, Eylül ayına ilişkin ihracat rakamlarını değerlendirirken, “Eylül ayında demir-çelik sektörlerimizdeki miktar ve değer kaybının devam ettiğini” belirtti.

Tosyalı, konuyla alakalı aşağıda yer alan açıklamayı yaptı:

“Demir-çelik sektörlerimizde Türkiye genelinde miktarda yüzde 17, değerde yüzde 19’luk düşüş gerçekleşti. ADMİB özelinde ise miktarda yüzde 36, değerde yüzde 32’lik kaybımız var. Sektörümüzdeki talep daralması devam ediyor. Aynı zamanda sektör özelinde dünyada korumacılık önlemleri ve devlet destekli yatırımlar da artıyor.

Maalesef sektör ihracatımızdaki olumsuz süreç bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Biz de bu koşullarda alternatif pazarlara odaklanarak kayıplarımızı telafi etmeye odaklandık. Özellikle Afrika pazarında başta Cezayir, Mısır olmak üzere büyüme ivmesi yakaladık. Amacımız maksimum ihracatla bu olumsuz süreci olabildiğince telafi etmek. Talebin canlanmasıyla beraber dünya ticaretinden aldığımız payı daha da yukarılara çekmeye çalışacağız.”