TÜPRAG, Yeşil Madencilik Alanında Fark Yaratıyor

TÜPRAG, sektöre örnek olacak şekilde “Önce insan ve çevre, sonra madencilik” prensibiyle hayata geçirdiği projelerle yeşil madencilik yarışında liderlik rolünü üstleniyor.

TÜPRAG, İzmir-Efemçukuru ve Uşak-Kışladağ Altın Madenleri’nde yeşil madencilik ilkesiyle üretim faaliyetlerini sürdürdüğünü açıkladı. Şirket, bölge halkıyla birlikte gerçekleştirdiği çeşitli tarımsal kalkınma projeleriyle madencilik ve tarım faaliyetlerini bir arada yürütüyor.

Rehabilite edilen bölgelerde yetiştirdiği üzüm, ceviz ve aromatik bitkilerle yöre halkının tarımsal faaliyetlerini destekleyen TÜPRAG, çevresel standartların geliştirilmesine katkı sağlıyor. Şirket, ekolojik onarımın önemini vurgulayarak sürdürülebilir bir çevre ve insan sağlığı için önemli bir itici güç oluşturuyor.

TÜPRAG Yönetim Kurulu Başkanı ve Altın Madencileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, sürdürülebilirlik anlayışının madencilik sektörü açısından mümkün olduğunu vurguladı. Yılmaz, “Çevre yönetimine ilişkin yıl boyunca yapılan çalışmalara katılımı ve bilinci artırmayı hedeflemekte, sürdürülebilir madenciliğin tüm ilkelerini benimsemekteyiz. Su, hava, toprak kalitesi izlemelerimizi uluslararası standartlarda ve düzenli periyotlarla yapıyoruz. Tehlikeli ve tehlikesiz atıkların yönetilmesi adına tüm hassasiyetimizle çalışmaları sürdürüyor ve en etkili yöntemlerle sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz. Çevrenin korunması için önlem alınan olası fiziksel tehlikelerin yanı sıra, madencilik faaliyetlerinden etkilenebilecek tüm flora ve fauna hayatını incelemekte ve etkilenen alanlarda doğaya uyumlu rehabilitasyon çalışmaları yapmaktayız.” dedi.

Bu çerçevede Kışladağ’da madencilik faaliyetlerini tamamlanan toplam 950 bin metrekare alana 75 binden fazla fidan diktiklerini ifade eden Mehmet Yılmaz, “Bu sayılar, bir yandan üretimin devam ettiği bir işletmede çevre yönetiminin eş zamanlı olarak başarıyla sağlanabileceğinin kanıtıdır. Geçtiğimiz günlerde çalışanlarımızla çevre farkındalığına dönük gerçekleştirilen etkinlikte, hem akademisyenlerimiz sahamızı gördüler, incelediler ve yapılan çalışmaların hassasiyetine yerinde tanık oldular hem de çalışanlarımız, akademisyenlerimizden değerli bilgiler edindi. Unutmamamız gerekir ki bu dünya hepimizin, ekonomimizi güçlendirmek adına madencilik faaliyetlerini sürdürürken, güvenli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için doğaya ve çevreye saygı duymayı bir kenara bırakmamalıyız.” şeklinde ifade etti.

TÜPRAG, atık yönetimi ile enerji tasarrufu sağlıyor

TÜPRAG, geri dönüşüm ve düzenli depolama tesislerinin kurulmasıyla katı atık yönetim hizmetlerine büyük önem veriyor. Kışladağ Altın Madeni İşletmesi’nde bulunan 6 atık depolama tesisiyle birlikte yürüttüğü endüstriyel atık yönetim planı çerçevesinde, tesis atıklarını farklı kodlara göre ayrı olarak depolayarak lisanslı geri dönüşüm firmalarına gönderim yapıyor.

Bu çerçevede 2023 yılının ilk çeyreğinde TÜPRAG tarafından 674 bin 492 kilogram atık geri dönüşüm amacıyla lisanslı firmalara gönderilerek yaklaşık 1,2 milyon kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı. Geçtiğimiz yıl ise üretim faaliyetleri sırasında kullanılan toplam su miktarının yüzde 95‘i geri dönüştürüldü ve tekrar kullanıldı. Geriye kalan yüzde 5‘lik su ihtiyacının büyük bir kısmı toplama havuzlarından elde edilen yüzey sularıyla karşılandı. Ayrıca geçen yıl yaklaşık 22 bin çam fidanı dikilerek 195 bin metrekarelik bir alan rehabilite edildi.