Tosyalı Yeni Sürdürülebilirlik Raporunu Yayımladı

Tosyalı Holding, GRI standartlarına uygun biçimde hazırladığı ikinci sürdürülebilirlik raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Şirket tarafından yapılan açıklamada; 2022 yılı faaliyetlerini kapsayan raporda “Karbonsuz Çelik”, “Sorumlu Ekosistem Yönetimi” ve “İşin Geleceği” başlıkları altında sürdürülebilirlik faaliyetlerinin ele alındığı belirtildi. Rapora göre; Kapsam-1 ve Kapsam-2 emisyon değerlerinin yoğunluk hesaplamaları yapılarak Tosyalı’nın Türkiye’deki operasyonlarında sera gazı yoğunluğunun yüzde 26 oranında azaltıldığı ifade edildi.

Tosyalı, Türkiye’deki operasyonlarında gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda bir önceki yıla kıyasla sera gazı salınımlarını yüzde 21 oranında azaltarak yaklaşık 281 bin tonluk sera gazı salınımını engelledi. Şirketin sıfır atık, döngüsel üretim ve geri kazanım gibi çeşitli alanlardaki çalışmaları sayesinde, Türkiye operasyonlarında geri dönüştürülen tehlikesiz atık miktarı yüzde 99,9 seviyesine ulaştı.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şirket olarak karbonsuz, yeşil çelik üretiminin mümkün olduğuna inandıklarını ve bunun için değer yaratan yatırımlar yapmaya devam ettiklerini belirtti. Tosyalı, mevcut tesislerinde ve yeni tesislerinde yaptıkları tüm yatırımların odağında sürdürülebilirlik olduğunu aktararak, daha az karbon salımı yapan, daha az su ve enerji harcayan, yenilenebilir enerji kullanan, üretken ve verimli tesis altyapıları oluşturduklarını ifade etti.

Tosyalı, Yeşil Çelik Ürünleriyle Ön Planda

Emisyonlarını ürün bazında hesaplayarak uluslararası sertifikalarla belgelendirdiklerini anlatan Tosyalı, şu açıklamayı yaptı:

“Yeşil çelik ürünlerimizle AB Yeşil Mutabakat kapsamında 2026’da başlayacak sınırda karbon düzenleme mekanizmasına şimdiden hazırız. Kapsam-1 ve Kapsam-2’den sonra bu raporda ilk defa Kapsam-3 emisyonlarımızı da hesaplayarak, tüm iş süreçlerimizde emisyonlarımızı daha da düşürme kararlığımızı ortaya koyduk. Teknoloji, inovasyon, dijitalleşmenin yanı sıra döngüsel ekonomiye, güneş ve hidrojen gibi temiz enerji kaynaklarına yaptığımız yatırımlarla dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olarak, sürdürülebilir yaşam için tüm endüstrimize ve paydaşlarımıza ilham vermeye devam edeceğiz.”

Tosyalı, su tüketiminin azaltılmasına yönelik kapalı devre sistemler, çeşitli deşarj yöntemleri ve proses suyunun soğutma kulelerinde yeniden soğutularak kullanılması gibi çeşitli projeleri hayata geçirmeye devam ettiklerini vurguladı. Ayrıca şirketin bu projeler sayesinde 2022 yılında artan üretim miktarına karşın bir önceki yıla göre su tüketimini yüzde 11 oranında azalttığını belirtti.

2022 yılında Tosyalı, bir önceki yıla kıyasla toplam tedarikçi sayısını yüzde 46 oranında artırarak bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmayı öncelikli hedef olarak belirledi. Ayrıca şirket yerel tedarikçi sayısını yüzde 40’tan fazla artırarak tedarikçi ağının yüzde 90’ını yerel üreticilerden oluşturduğunu duyurdu.