Tarımda Dışa Bağımlılık Azalacak

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) araştırmacıları, toprağa ve bitkiye faydalı mikroorganizmalar kullanarak mikrobiyal gübre geliştirdiler.

Tarım için Yeni Bir Dönem: Dışa Bağımlılığın Azaltılması – Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, GTÜ Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nün iş birliğiyle kimyasal gübre yerine alternatif mikrobiyal gübre üretimi için 2 proje hazırlandı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği proje kapsamında geliştirilen mikrobiyal gübre için deneme mahsulleri alındı.

Tarımda Olumlu Sonuçlar Alındı

Farklı bakterilerin domates bitkileri üzerinde olumlu etkilerini gözlemleyen üniversite akademisyenleri, elde edilen mahsulün hem büyüklük hem de ağırlık açısından sağlıklı bir şekilde geliştiğini raporladılar. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında Bingöl ve Sabancı Üniversiteleri iş birliğiyle gerçekleştirilen çalışmada mikrobiyal gübre kullanılan buğday tarlolarında sararma sorunu yaşanmadığı gibi ürün gelişiminin daha sağlıklı olduğu gözlemlendi.

İthalatı Azaltmaya Yardımcı Olacak

GTÜ Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi, mikrobiyal gübre ile ilgili iki ayrı projenin üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Aynı zamanda Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı olan Çiftçi, mikrobiyal gübreyi ürünler üzerinde denediklerini ifade ederek, “Sonuçlarımızı topraklı seramızda elde ettik. Yakın zamanda topraksız koşullarda da deneyler gerçekleştireceğiz. Topraklı koşullarda verimin iki kat arttığını gözlemledik. Ayrıca meyve büyüklüğü ve ağırlığının da arttığını gözlemledik” şeklinde konuştu.

Kimyasal Gübre Kullanıma Son

Gelecek yıllarda, mikrobiyal gübre sayesinde kimyasal gübre kullanımının azaltılmasının amaçlandığını belirten Çiftçi, “Üretim maliyeti düşecektir. Üretim maliyetini en çok etkileyen faktörlerden biri yurt dışından ithal ettiğimiz kimyasal gübrelerdir. Öncelikli hedefimiz, yurt dışından gelen kimyasal gübrelerin kullanımının azaltılmasıdır. Şu an için bunları tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, mümkün olduğunca azaltmamız gerekiyor. Bunları tamamen çıkaramamamızın nedeni, özellikle topraksız tarım alanında bitkilerin beslenmesi için bu gübreleri kullanmamız gerekliliğidir. Bu kullanımı mümkün olduğunca minimize etmek istiyoruz. Topraksız tarımda belki tamamen kaldıramayabiliriz, ancak topraklı tarım alanında kullanımını ciddi derecede azaltabileceğimizi düşünüyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.

Akıllı Tarım Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı olan Doç. Dr. Mine Gülşeker, özel bakterileri bir araya getirerek mikrobiyal gübre elde ettiklerini belirtti. Gülşeker, mikrobiyal gübrenin bitkiler için faydalı mikroorganizma topluluğunu içerdiğini ifade ederek, “Bu mikroorganizmaları bitkiler üzerinde deniyoruz ve çoğaltarak gübre haline getiriyoruz, ardından tekrar bitkiler üzerinde denemelerimizi gerçekleştiriyoruz” dedi.