Sektör Temsilcileri, “Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi Toplantısı”nda Buluştu

Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi Toplantısı’nda genelgenin teknik ve mali yönden tekstil sektörüne uygulanmasına ilişkin sektör temsilcilerinin görüşleri yansıtıldı.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) iş birliğinde T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinin katılımıyla düzenlenen Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları Genelgesi Toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sultan Tepe, sektörle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bir araya gelmesinin çok değerli olduğunu ve birlikte çalışıldığı takdirde sürecin kolaylıkla aşılabileceğini belirterek, “Türkiye’nin en önemli sektörlerinden birisi tekstil. Özellikle su alanında doğal kaynaklarını en fazla kullanan sektörlerden birisi. Elbette ki burada çok ciddi iyileştirmeler yapmak zorundayız. Biz bütün fabrikalarımızda daha az su kullanmak, özellikle karbon emisyonlarımızı azaltmak yönünde ciddi çalışmaların içerisindeyiz. Ama burada kanun yapıcılar olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’yla iç içe olmak zorundayız. Birbirimizi çok iyi anlamamız gerekiyor. Aynı dili konuşabilmek için daha sık bir araya gelmemiz gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

ÇŞİDB Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Gürsel Erul ise, “Tekstil sektörü, ülkemiz için lokomotif sektörlerden birisi. Önümüzdeki süreçte Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde sektörde ciddi sıkıntılar oluşabileceğini öngörerek sektörü önceden hazırlayabilmek ve gerekli yatırımları yapabilmek adına bir dizi çalışma başlattık. Tekstil sektörünün gerek hava/enerji gerek su açısından bütün altyapısını ele aldık ve önümüzdeki günlerde zorunlu hale gelecek düzenlemelere şimdiden hazırlayabilmek adına yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında bu genelgeyi yayımladık.” ifadelerini kullandı.

Erul,2023’ün sonunda da Endüstriyel Emisyonlar Direktifi çerçevesinde yayımlanacak En İyi Tekniklerle Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği kapsamında Sanayide Yeşil Dönüşüm belgesi verilecek. Bu yönetmelikle zorunlu hale gelecek olan şartları şimdiden oluşturabilmek adına sektörümüzü bilgilendirmek, geliştirmek ve hazırlıklarını bu yönde yapmaları, yatırımlarını ve AR-GE çalışmalarını bu yönde şekillendirmeleri için bu genelgeyi yayımladık. Bu genelgeyle sektörümüzü hazırlayacağız.” dedi.

Kaynak: İstanbul Sanayi Odası.