PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi

Ekonominin lokomotif sektörlerinden plastik sektörünün en önemli uluslararası organizasyonu olan 16. PAGEV Türk Plastik Sanayii Kongresi, İstanbul TÜYAP Palas’ta gerçekleştirildi.

Kongrenin bu yılki teması “Döngüsel Plastik Ekonomisinde Yeni Nesil Sürdürülebilirlik” oldu ve 3 farklı panel gerçekleşti. ‘Yeşil Geçişin 3 Anahtarı; Yeşil Finansman, İsrafa Ulaşmak ve Zihniyet Dönüşümü”, “Yeşil Teknolojiler” ve “Yeşil Geçiş Yasal Düzenlemeleri”; döngüsel ekonomideki gelişmeleri anlattı. Küresel markaların ve alanında uzmanların konuşmacı olduğu kongrede, dünyada hızla gelişen yeşil ekonomi trendi tartışıldı.

Kongreye ev sahipliği yapan Türk Plastik Sanayicileri Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, Avrupa Yeşil Anlaşması’nın 2050 yılına uzanan hedefler doğrultusunda dünyadaki ticaret paradigmasını yeniden tasarladığını söyledi. Bu hedeflere ulaşmak için iklim değişikliği eksenine göre planlandığını belirten Eroğlu, Yeşil Düzen’in ayak izlerini tedarik zincirinden finansmana, enerjiden ulaştırmaya, ambalajdan inşaat ve tarım sektörüne kadar her alanda görmenin mümkün olduğunu söyledi.

En önemli pazarımız olan Avrupa’da Yeşil Ekonomi ve Yeşil Teknolojiler kapsamında yaşanan değişim elbette Türkiye’yi de etkiliyor. Bu bağlamda önem kazanan geri dönüşüm sektöründe büyüme hızlanacak. Türk Plastik Sektörü için risk ve fırsatlar sunan Avrupa’da Yeşil Düzen, yüksek karbon ayak izine sahip ithal ürünlerin ek karbon dengeleme ücreti alınarak cezalandırılması, yüksek karbon salımına sahip üretimlerin dezavantajlı hale getirilmesiyle dünyadaki ticaret paradigmasının değiştiğini açıkça ifade ediyor. Döngüsel ekonomiye entegre olması gereken Türkiye, en büyük pazarı olan Avrupa başta olmak üzere ihracat yaptığı ülkeleri kaybetmek istemiyorsa yeşil geçişle uyumlu bir üretim yaklaşımına geçiş yapmalıdır. Doğrusal ekonominin bittiği, döngüsel ekonominin hakim olduğu dikkate alındığında üretim anlayışında yeniden yapılanma yapılması gerekiyor.”

Türkiye yeşil geçişte RePlast fuarıyla öne çıkacak

Yeşil Dönüşüm ve Yeşil Teknoloji ile hızla değişen dünyada geri dönüşüm trendinin arttığını belirten Eroğlu, atıkların stratejik ham madde haline geldiğini belirterek şöyle konuştu: “Küresel ısınmanın uç noktalara ulaştığı günümüz dünyasında, tüm dünya petrol türevi hammaddeleri sıfırdan kullanmak yerine, halihazırda ürün haline gelmiş kaynakların geri dönüştürülerek yeniden kullanılmasına yöneldi.

Döngüsel ekonomi olarak özetleyebileceğimiz bu süreç, hem daha temiz bir dünya hem de yeni ekonomik kaynaklar yaratılması açısından önem taşıyor. Kullandığımız malzemelerin geri dönüştürülmesi ve yeniden kullanılması, ülke ekonomileri için geri dönüşüm sektörünün büyümesini de beraberinde getiriyor. Günümüzde geri dönüştürülmüş ham maddeler, petrolden üretilen orijinal ham maddelere göre daha fazla talep görmektedir. Atıklara yönelik bu değişim, tüm dünyayı geri dönüştürülmüş hammaddelere ve söz konusu hammaddeleri işleyecek makine-ekipman teknolojisine ulaşmaya yöneltmektedir.

Almanya’dan sonra dünyada 6’ncı, Avrupa’da 2’nci sırada yer alan Türk Plastik Sektörü, geri dönüşüm sektöründe dünyada öncü olmayı hedefliyor. Bu amaçla PAGEV öncülüğünde kurduğumuz PAGÇEV Yeşil Geri Dönüşüm ve Teknolojileri Derneğimiz, TÜYAP iş birliğiyle RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Ham maddeleri Fuarı’nı düzenleyecek. Gelecek yıl ilki 2-4 Mayıs 2024’te gerçekleştirilecek olan fuar, Türkiye’nin yeşil geçişteki öncü rolünü sürdüreceğinin ve bu yarışta ön sıralarda yer alma iddiasını ortaya koyacağının açık göstergesidir.

PAGEV olarak yönetiminde yer aldığımız European Plastics Converters (EUPC) desteği ve uluslararası katılımla gerçekleştirilecek olan fuarımız, plastik geri dönüşüm teknolojileri ve ham maddelerindeki yeniliklerin sergileneceği merkez haline gelecektir. Dünyadaki yeşile geçiş yarışında Türkiye’yi öne geçireceğine inandığımız fuarımızın sektöre önemli kazanımlar sağlayacağını öngörüyoruz. Uluslararası bir marka haline gelecek olan RePlast Eurasia Plastik Geri Dönüşüm Teknolojileri ve Ham maddeleri Fuarı, Türkiye’nin Yeşil Dönüşüm yolunda attığı adımları hızlandıracak” dedi.

Plastiğin hayatı kolaylaştırdığını vurgulayan Eroğlu, “Plastiğin doğada yeri yoktur, hayatımızda yeri ve emeği çoktur, geri dönüştürelim” dedi.