NASA, Astronotların İdrar Ve Terini Suya Dönüştürüyor

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların idrar ve terlerinin yüzde 98’ini içilebilir suya dönüştürüyor. Bu, gelecekteki Dünya ötesi görevler için büyük bir olaylardan biri.

NASA, gelecekte Ay ve ötesinde gerçekleştirilecek görevlerde önemli bir rol oynayabilecek teknolojik bir dönüm noktasına ulaştı. Uzay ajansı, bu hafta Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Çevresel Kontrol ve Yaşam Destek Sistemi’nin (ECLSS), astronotların idrar ve terinin yüzde 98’ini geri dönüştürdüğünü duyurdu.

İdrar Ve Ter İçilebilir Suya Dönüşüyor

Dune kitaplarında anlatılan Stillsuit’lerle benzer bir işlem gerçekleştiriliyor gibi görünüyor. ECLSS’nin bir bileşeni, astronotların günlük aktiviteleri sırasında soludukları ve terledikleri nemin yakalanmasını sağlıyor. Bu bölümde yer alan UPA (Urine Processor Assembly) adlı başka bir sistem ise astronotların idrarını filtreliyor. Tüm bu süreçler sonucunda, istasyonda toplanan sıvının yüzde 98’i içilebilir suya dönüştürülüyor.

NASA’dan Christopher Brown, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun yaşam destek sistemlerini yöneten ekipte yer alıyor ve şunları belirtti: “Bu, yaşam destek sistemlerinin evriminde çok önemli bir adım ileriye doğru atılmış bir gelişmedir. Örneğin, istasyonda 100 pound su topluyorsanız, sadece 2 pound kaybediyorsunuz ve geri kalan yüzde 98’i sürekli olarak dönüştürülerek kullanıma devam ediyor. Bu sürecin sürdürülmesi gerçekten etkileyici bir başarıdır.” Uzay görevlerinde mümkün olduğunca az su ve oksijen taşımak son derece önemlidir. Çünkü bu kaynaklar ekstra maliyetler ve ekstra alan gerektirir. Su ve oksijen miktarı azaltılabilirse uzay araçları daha fazla bilimsel ekipman taşıyabilir. ECLSS su alt sistemleri yöneticisi Jill Williamson, “Güvenilir ve dayanıklı yenilenebilir sistemler, mürettebatın bu konuda endişelenmesine gerek olmadığı anlamına gelir ve görevlerinin asıl amacına odaklanabilirler” dedi.