Milli Muharip Uçak’ın Uçuş Tarihi Öne Alındı

Türkiye’nin yerli ve milli savaş uçağı Milli Muharip Uçak’ın ilk uçuşunun 2025 yılında yapılması planlanıyordu. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil, yaptığı açıklamayla Milli Muharip Uçak’ın uçuş tarihinin öne çekildiği haberini verdi.

Milli Muharip Uçak’ın 2023’ün sonunda uçacağını söyleyen Kotil, “Gerçekten işlerimiz çok güzel gitti. Biz uçuşu normalde Ekim 2025’te planlanmıştık. Bu uçuşu şimdi geri çektik. Bu yılın sonunda uçacak. Yapıldı zaten, uçacak. Bütün sistemlerini install ediyoruz. Uçuş kontrol sistemi olsun, motor takmıştık, hidrolik sistemleri kontrol ediliyor. Hiçbir kaçak yok. İlk yapıyoruz, tam tutturuyoruz. Neden? Çünkü TUSAŞ yıllardan beri herkesle çalışarak geldi. Milli Muharip Uçak’ın imalatında şunu gördük; Teknisyen arkadaşlar harika yapıyorlar. Bilirsiniz ki havacılıkla ilgili yaptığınız bir işte kesin olarak çok doğru yapmanız gerekiyor. Yıllar boyu biz kaportacılık yaptık. Ama bu uçak kaportacılığı. Öyle basit bir iş değil. İşe Milli Muharip Uçak’ın bu kadar hızlanması sonra da böyle ‘sürpriz, bitti’ dememizin sebebi teknisyen arkadaşlarımızın bize sürpriz yapmasından kaynaklanıyor. Tabii ki bu 2010’da başlayan bir proje. Önce konsept olarak başladı. 2016’da TUSAŞ bunu SSB ile imzaladı. Resmi anlaşma yani o zaman. Daha sonra fiili çalışma da 2017’de imzalanan dokümanla başladı. Yani 5 yıl önce başladı bu. 5 yılda buraya geldi. 5 yıl boyunca mühendis arkadaşlar sabah-akşam çalıştılar. Rüzgâr tünellerine gittik, analizler yaptık. Çekme deneyleri yaptık. Malzeme testleri yaptık. Ama son 1 yılın bu kadar başarılı geçeceğini ben de bilmiyordum. Tebrik ediyorum.’’ diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde Milli Muharip Uçak’ın motorunun çalıştırılacağını dile getiren Temel Kotil, beşinci nesil savaş uçağının F-35’i arkada bırakacağını söyledi.

2023-2029 döneminde Milli Muharip Uçak Projesi’nde yeni aşamaların hızla devam edeceği planlanıyor. Bu süreçte hedeflenen aşamalar ise; ilk uçuşun gerçekleştirilmesi, geliştirme test uçakları ve tam boy yapısal test uçaklarının üretilmesi. Hem hava-hava hem de hava-yer muharebelerinde etkin rol oynayabilen Milli Muharip Uçak, Türkiye’yi beşinci nesil savaş uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkelerden biri konumuna getirebilecek.