Meta, Yenilenebilir Enerji Vizyonuyla Gündemde!


Meta, Orsted ile 300MW güneş enerjisi ve enerji depolama sistemi için anlaşma sağladı. Bu anlaşma, Meta’nın yenilenebilir enerjiye önemli bir yatırım yapmasını sağlayacak.

Yenilenebilir enerji artık sadece ev ve endüstriyel alanlar için değil, devasa teknoloji şirketlerinin de dönüşümünde kilit bir rol oynuyor. Bu kapsamda Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta, veri merkezlerini yakında güneş enerjisi ile destekleyecekleri bir anlaşma için Danimarkalı enerji şirketi Orsted ile bir sözleşme imzaladı.

Meta, Güneş Enerjisini Tercih Ediyor

Meta, bu yılın başlarında 50MW kapasiteli bir güneş enerjisi tesisi ile birlikte ve 2024 yılında faaliyete geçmesi planlanan 200MW’lık başka bir güneş enerjisi tesisi üretiminde bir kısmı için anlaşma sağladı. SRP’nin planlama, strateji ve sürdürülebilirlik müdürü Bobby Olsen, “SRP, Meta’nın yenilenebilir enerji hedeflerine ve kendi sürdürülebilirlik taahhütlerine ulaşmak için Meta ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyor ve daha fazla güneş enerjisi eklemeyi planlıyor.” dedi. Meta, bu adımıyla Arizona’daki dev Mesa kampüsünü beslemeyi planlıyor. Mesa kampüsünün temelleri, Meta tarafından ilk olarak Ağustos 2021’de atılmıştı. İlk aşama olarak planlanan 396 dönümlük arazi, 970.000 metrekarelik iki binadan oluşuyor.

Şirket, Mayıs 2022’de bu alandaki genişlemeyi 2,5 milyon metrekarenin üzerine çıkaracaklarını duyurmuştu. Teknoloji devi, 2020’de tüm operasyonlarında net sıfır emisyon hedefine ulaşmış ve enerji talebini tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılamıştı. Ancak iş hacmi büyüdükçe, temiz enerji projelerine yatırım yapmaya devam etti. Şirket, 2025 yılına kadar sadece ABD’de 9,8 gigavatlık rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesine yatırım yapmayı hedefliyor.