MAN, Hidrojen Yanmalı Kamyon Geliştirdi

MAN, hidrojen yakıtlı motorlu kamyonları piyasaya süren ilk Avrupalı üretici olmaya hazırlanıyor. Şirket, bu amaçla 2025’e kadar 200 adet hidrojenle çalışan kamyonu piyasaya sürecek.

Avrupa’nın en büyük kamyon üreticilerinden MAN Truck & Bus, hidrojen yakıtlı motorlu kamyonları piyasaya süren ilk Avrupalı üretici olmaya hazırlanıyor. Şirket, bu amaçla 2025’e kadar 200 adet hidrojenle çalışan kamyonu piyasaya sürecek. MAN’ın CEO’su Alexander Vlaskamp, Ocak ayında hidrojenin bataryalı araçlarla şu aşamada rekabet edebilmesinin imkansız olduğunu belirtmişti. Şirket, sıfır emisyonlu çözümlere ulaşmak için farklı enerji türleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Elektrikli kamyonlar konusunda da önemli adımlar atan şirket, hidrojen içten yanmalı kamyonuyla ürün yelpazesini genişletmeyi amaçlıyor.

600 km menzile sahip olacak, 15 dakikada deposu dolacak

MAN hTGX adını taşıyan kamyon, başlangıçta 6×2 ve 6×4 aks varyantlarıyla 600 km’ye kadar menzil sunacak. Araçta kullanılacak olan H45 adlı hidrojen yakıtlı motor, 520 beygir gücüne ve 2500 Nm torka sahip olacak. Hidrojenin motora doğrudan enjekte edilmesiyle hızlı güç aktarımı sağlayan bu araç, 700 bar’a (CG H2) kadar sıkıştırılmış hidrojen depolayabilecek ve 56 kg’lık depo kapasitesiyle 15 dakikadan daha kısa sürede yakıt ikmali yapabilecek.

Ayrıca kamyon, egzoz emisyonlarının kilometre başına 1 kg’dan az olması sebebiyle, AB’nin karayolu taşımacılığı düzenlemeleri kapsamında “sıfır emisyonlu araç” olarak sınıflandırılacak.

MAN Truck & Bus Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Friedrich Baumann, hidrojenli kamyonlarla ilgili olarak şunları söyledi: “Karayolu yük taşımacılığını karbonsuzlaştırmak için bataryalı elektrikli araçlara odaklanmaya devam ediyoruz. Bu araçlar, enerji verimliliği, işletme ve enerji maliyetleri açısından diğer tahrik yöntemlerine göre büyük avantajlara sahip. Ancak, hidrojen yakıtlı motorlarla çalışan kamyonlar, özel uygulamalar ve pazarlar için faydalı bir çözüm sunmaktadır. Özel uygulamalar için hidrojen yakıtlı sistem veya gelecekte yakıt hücresi teknolojisi, uygun bir tamamlayıcıdır. Hidrojen yakıtlı H45 motoru, kendini kanıtlamış D38 dizel motoru temel alınarak Nürnberg’deki motor ve batarya fabrikasında üretilmektedir. Bilinen teknolojinin kullanılması, pazara erken giriş yapmamızı sağlamanın yanı sıra, hidrojen altyapısının hızlanması için de belirleyici bir ivme kazandırıyor. hTGX ile sıfır emisyonlu portföyümüze çekici bir ürün daha eklemiş olduk.”