Kerevitaş Sürdürülebilirlik Raporunu Paylaştı

Kerevitaş, tüm faaliyetlerini sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği ilkeleri çerçevesinde yürüttüğü şekilde, 2022 Sürdürülebilirlik Raporu‘nu yayımladı.

Yıldız Holding bünyesinde geliştirilen “Bu Dünya Bizim” yaklaşımı çerçevesinde sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği ilkelerine odaklanan Kerevitaş, 2022 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımladı. Kerevitaş’ın açıklamasına göre, firma atık ve su yönetiminden AR-GE ve inovasyon çalışmalarına kadar sürdürülebilirlik yolculuğunun ayrıntılarını rapor vasıtasıyla halkla paylaşıyor.

Şirket, sürdürülebilirlik projelerini 2050 yılına kadar “net sıfır” hedefine uygun şekilde dönüştürüyor. 2021 temel alınarak oluşturulan karbonsuzlaşma yol haritası doğrultusunda çalışmalarına devam eden Kerevitaş, geçtiğimiz yıl alınan önlemler sayesinde üretim başına karbon emisyon yoğunluğunu %26 oranında azalttı.

Bilimsel temelli ve iklim hedefleriyle uyumlu bir net sıfır stratejisi geliştiren Kerevitaş, bu bağlamda 9 farklı enerji verimliliği ve yönetimi projesini başarıyla tamamladı. Bu projelerle Kerevitaş, yıllık 1.7 mwh’a yakın enerji tasarrufu elde etmeyi ve 6 milyon TL’ye yakın finansal tasarruf sağlamayı hedefliyor.

“Yerli üreticiye verilen desteklerle döngüsel iş modeli güvenceye alınıyor”

Tabağa Topraktan Sıfır Gıda Kaybı” iş modeliyle tüm değer zincirinde gıda atığını sıfıra indirme hedefiyle faaliyet gösteren Kerevitaş, bu projenin çerçevesinde çiftçilere sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda farkındalık kazandırmayı amaçlıyor. Bu iş modeli, döngüsel bir sistem kurarak atık miktarını azaltmaya yönelik çalışırken, aynı zamanda yeni hammadde ihtiyacını da azaltmayı amaçlıyor.

Üretim sırasında oluşan gıda atıklarının büyük bir kısmı hayvancılık alanında yeniden kullanılırken, geriye kalan kısmı biyogaz tesislerinde enerji üretimi için değerlendirilmekte. Bu yıl, Kerevitaş sözleşmeli çiftçi oranını %79’a çıkarmış, aynı şekilde sözleşmeli ham madde satın alma oranı da %82,5’e ulaşmıştır.

2022’de başlatılan “Tarımın Kadın Yıldızları” projesi, sözleşmeli kadın çiftçilere destek sağlama amacıyla hayata geçirilmiş olup çalışmaları aktif bir şekilde devam ediyor. Proje, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın da katkısıyla yürütülmekte olup Türkiye’nin önde gelen tarımsal ham madde tedarikçilerinden biri olan SuperFresh markası için 2025 yılına kadar sözleşmeli kadın çiftçilere 5 bin ton yaş meyve sebze alım garantisi vererek, böylelikle 35 milyon TL değer yaratmayı amaçlıyor.

Projeye dahil edilen Manisa, Eskişehir, Afyon, Konya, İzmir, Bursa ve Hatay illerindeki kadın çiftçilerden 2022 yılında toplamda 1643 ton ürün alımı gerçekleştirilmiş ve bu sayede yaklaşık 8 milyon TL değeri oluşturuldu. Ayrıca, proje kapsamında tedarik zincirinde yer alan kadın çiftçi oranının üç yıl içerisinde yüzde 100 artırılması hedeflenmekte.

“Tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği çerçevesinde yürütüyoruz”

Mert Altınkılınç

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kerevitaş CEO’su Mert Altınkılınç, sürdürülebilirlik ve gıda güvenliği ilkeleri doğrultusunda tüm faaliyetlerine özen gösterdiklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Müşterilerimiz, çalışanlarımız ve tedarikçilerimiz için değer yaratarak tüketicilerimizin güvenli gıdaya erişmesini sağlıyoruz. BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan şirketimizle sürdürülebilir tarım uygulamaları, gıda ve ambalaj atıklarını en aza indirme, yeniden kullanma ve ambalajlar için geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı uygulamalarımızı devamlı geliştiriyoruz.

Tedarikçilerimizin yüzde 97’sini yerel üreticiler oluştururken, ham maddelerimizin tamamını yerel üreticiden alıyoruz. Sürdürülebilirlik projelerimizle gıdada tüm kayıpları kaynağından, yani ‘tarladan’ başlayarak önlemeyi, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamayı ve onarıcı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmayı hedefliyoruz.”