FİSKOBİRLİK, Elektriğini Güneşten Üretecek

Türkiye’nin önde gelen tarım satış kooperatiflerinden biri olan Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK), kendi elektriğini üretmek amacıyla güneş enerjisi santrali (GES) kurma planlarını duyurdu.

FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde 84 dönümlük arazi üzerinde güneş enerjisi santrali (GES) kurulması için gerekli izin ve işlemlerin tamamlandığını duyurdu. Bu gelişme, FİSKOBİRLİK’in çevre dostu ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına yönelik adımlarını güçlendirmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Lütfi Bayraktar, projenin yakın bir süre içinde hayata geçirilmesi için çalışmalara başlanacağını belirtti. Santralin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde temeli atılacak en büyük GES projesi olacağını vurgulayan Bayraktar, bu projenin yılda yaklaşık 40 milyon liranın üzerinde tasarruf sağlamayı hedeflediğini açıkladı. Bu girişim, FİSKOBİRLİK’in çevreyle uyumlu ve ekonomik enerji kaynaklarına yönelik stratejik adımlarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

FİSKOBİRLİK, Sürdürülebilir Enerji ile Elektrik Üretecek

Proje için Milli Emlak’tan 29 yıllığına 84 dönüm arazi kiraladıklarını belirten Bayraktar, “Önümüzdeki günlerde temelini atacağımız GES projemiz, Giresun’da bulunan fabrikamızın kurulu gücünün iki katı kapasitesinde, yani 4,5 megavat gücünde olacak. İlgili Bakanlığımızdan ve kurumlardan gerekli izinleri ve işlemleri tamamlamış bulunmaktayız. 100 milyon liranın üzerinde bir yatırım bedelimiz var. İnşallah önümüzdeki hafta Şebinkarahisar’da bulunan arazimizde tesviye işlemleri yapılacak ve tesisin kurulumuna başlanacak. Yaklaşık 3-4 ay içinde projemizi tamamlayıp devreye alınmasını planlıyoruz.” dedi.

Bayraktar, küresel ısınmanın etkileriyle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin arttığına dikkat çekti. Ayrıca FİSKOBİRLİK’in bu alanda da sektörün öncüleri arasında yer aldığından gurur duyduklarını belirtti. Bu açıklamayla FİSKOBİRLİK’in çevreyle uyumlu ve sürdürülebilir enerji üretimine verdiği önemi vurguladı.

GES yatırımının FİSKOBİRLİK’in kaynaklarıyla hayata geçirileceğine işaret eden Bayraktar, “4-5 yıl gibi bir sürede inşallah kendini amorti edecek. Aynı zamanda fazladan üretimini gerçekleştirdiğimiz elektrikten de gelir elde edeceğiz.” şeklinde konuştu.