Daikin Türkiye İklim Okuryazarlığı” Projesi Gerçekleştirdi

Her nesli bilgilendirerek iklim ve çevre konularında farkındalığı artırmayı amaçlayan Daikin Türkiye, bu hedef doğrultusunda çeşitli projelerini hayata geçiriyor.

Daikin’in açıklamasına göre, her geçen gün daha belirgin hale gelen iklim krizi, günümüzün en büyük sorunlarından biri haline geldi. Eğer sera gazı emisyonları bu hızla devam ederse, 2050’ye geldiğimizde 1.5 santigrat derece sınırı aşılmış olacak ve bu da iklim değişiklikleri, kuraklık, tarım alanlarının azalması, kıtlık gibi bir dizi felaketi tetikleyebilecek.

Yapılan araştırmalara göre dünya nüfusunun neredeyse yarısı böyle bir sorunun ortaya çıkmayacağını düşünüyor ve bu konuda neler yapılabileceği konusunda yeterince bilgi sahibi değil.

Sera gazları, karbon ayak izi, sürdürülebilir enerji gibi konular, olası iklim krizinin parçaları arasında bulunuyor. Yapılan araştırmalar, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de iklim okuryazarlığı konusunda bireylerin yeterli seviyede bilgi sahibi olmadığını ve insan kaynaklı faaliyetlerin iklim değişikliği üzerindeki etkilerinin yeterince anlaşılmadığını gösteriyor.

İklim ve iklim değişikliklerini anlamaya yönelik çabalar, insanın iklimi ve iklimin insanlar üzerindeki etkilerini kavrama amacına dayanarak “iklim okuryazarlığı” olarak adlandırılıyor. Bu konuda bilinçlenmek, sonuç odaklı adımlar atmaktan öte, bireysel bir görev olduğu kadar kurumların da çabalarını ve çalışmalarını gerektiriyor.

“Gelecek “Temiz Hava Elçileri”ne emanet”

İklim okuryazarlığı konusunda en kritik unsurun çocuklar ve onların bu konudaki eğitimi olduğuna inanan Daikin Türkiye, “Temiz Hava Elçileri Projesi” adını verdiği girişimiyle 2017 yılından bu yana çocukların temiz hava ve iklim değişikliği bilinci konusundaki farkındalığını artırmayı amaçlıyor. Farklı etkinlikler düzenleyerek 5 ila 12 yaş aralığındaki çocukların bu konuda bilinçlenmesine destek olan Daikin Türkiye, geleceğin büyükleri olacak çocukları “Temiz Hava Elçileri” olarak yetiştiriyor. Bu yaklaşım sayesinde hem çocuklara sorumluluk bilinci aşılanıyor hem de topluma faydalı bir etkinliğin bir parçası olmanın deneyimi kazandırılıyor.

Bununla birlikte, köy okullarında açılan temiz hava sınıflarında Daikin hava temizleme cihazları kullanılarak temiz hava sağlanıyor ve çocukların rahatça öğrenim görmesi sağlanıyor. Bu sınıflarda, çocuklara temiz havanın neden önemli olduğu ve temiz çevrenin nasıl oluştuğu konuları uzmanlar tarafından eğlenceli bir anlatımla aktarılıyor. Bugüne kadar Türkiye genelinde 18 Temiz Hava Sınıfı açan Daikin Türkiye, çevreye sahip çıkacak olan “Temiz Hava Elçileri” sayısını 2025 yılına kadar 3 bin kişiye ulaştırmayı hedefliyor.

“Uzman Günleri ile sektör paydaşları bilgilendiriliyor”

Daikin Türkiye, iklimlendirme sektörünün paydaşlarını bir araya getiren, sektörü bilgilendiren, gelişmeleri paylaşan ve yeni teknolojileri tartışan “Uzman Günleri” etkinliği ile önemli bir misyonu başarıyla yerine getirmektedir. İlk kez 2016 Ekim’de düzenlenen ve artık geleneksel hale gelmiş olan “Uzman Günleri”, uzman isimlerin katılımcılara bilgi aktardığı buluşmalar aracılığıyla yeni teknolojiler, sürdürülebilirlik, yeşil bina ve iklimlendirme gibi konularda farkındalığın artmasına ve sektörde bilgi paylaşımına katkıda bulunuyor.

Sürdürülebilirlik ve iklim farkındalığı alanlarında geniş bir kitleye ulaşmayı amaçlayan Daikin Türkiye, Nisan ayında başlattığı “Daikin İklimlendirme Sözlüğü” projesi ile karbon ayak izi, sürdürülebilirlik gibi kavramları temel düzeyde açıklamayı hedefliyor. Şirket, sosyal medya platformlarını kullanarak herkesin duyduğu ancak anlamını tam olarak kavramakta güçlük çektiği terimleri açıklayarak, iklim değişikliği konusunda kamuoyu bilincinin artırılmasına yönelik bir amaç güdüyor.