Castrol’den Çevre Dostu Hamle: Ambalajlar Yüzde 20 Daha Az Plastik İçerecek

Gemlik üretim tesisine yaptığı 5,5 milyon yatırımla dolum hattını 2,2 kat hızlandıran Castrol, ambalajlarda plastik miktarını yüzde 20 azaltarak 2 kat dayanıklı hale getirecek.

Castrol, dünyanın önde gelen madeni yağ markalarından biri olarak sürdürülebilirlik stratejisi ile karbon ayak izini azaltmak, operasyonel atıkları azaltmak ve insanların hayatlarını iyileştirmek gibi üç ana hedefe odaklanıyor. Bu hedeflere ulaşmak için Türkiye’de ve dünya genelinde birçok projeye yatırım yapıyor.

Castrol, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen 2 yıllık araştırma-geliştirme çalışmaları sonucunda en verimli ambalajlarını tasarladı. İlk olarak 1,3 ve 4 litrelik plastik ürün ambalajları değiştirilirken, Gemlik üretim tesisi için yapılan 5,5 milyon dolarlık yatırım ile Avrupa’da yeni ambalajları ilk kullanacak fabrika da belirlendi. Yeni hat sayesinde plastik atık miktarı azalırken, ürünlerin farklı gramajları arasında sorunsuz geçiş sağlanarak zaman tasarrufu ve enerji verimliliği artırıldı.

Castrol Türkiye, Ukrayna ve Orta Asya (TUCA) Direktörü Ayhan Köksal, yeni hızlı dolum hattının öncekine göre 2,2 kat daha hızlı olduğunu ve farklı boyutlarda ambalajları doldurmaya uygun olduğunu belirtti. Tesisin ilk robotik paletizörünün de bu hatta yer aldığını söyleyen Köksal: “Yeni ambalajlarımızın üretimi de bu hat üzerinde gerçekleştiriliyor. Bu nedenle bu iki projeyi Gemlik’te eş zamanlı olarak hayata geçirdik. Bu hat önümüzdeki dönemde üretim kapasitemizi artırmamıza da yardımcı olacak” diyerek hedeflerinin 120 milyon litrenin üzerinde madeni yağ üretmek olduğunun altını çizdi.

Yeni düzenlemeyle üretimde yüzde 20 daha az plastik kullanılmasına rağmen 2 kat daha sağlam olan ambalajlar, yeni tasarımı sayesinde yüzde 50 daha etkin raf kullanımına da imkân verecek. Köksal, kullanılan plastiği azaltıp lojistik avantaj sağlamasının yanında üretim sırasında ortaya çıkan atık miktarını azalttıklarını ve karbon salımını da aşağıya çektiklerini belirtti.

Ayhan Köksal, açıklamasına şu sözleri ekledi:

 “Yeni ambalajların üretiminde kullanılan plastik miktarı yaklaşık 300 ton, karbon emisyonu ise yaklaşık 12 ton daha az. Ayrıca önceki ambalajlarda yer alan sivri köşelerin daha yumuşak kenarlar haline getirilmesi ve yeni tasarım sayesinde sağlamlığı da artırdık. Yine bu yeni tasarım sayesinde bir palet içerisine çok daha fazla ürün sığdırabiliyoruz. Bunun sonucunda da 2023 yılında yaklaşık 7 bin palet daha az kullanacağız. Bu da palet üretiminde 300 ağaç daha az kullanılacağı anlamına geliyor. Gemlik tesisine yaptığımız bu yatırım sonucunda hem üretim sırasında kullanılan plastik atığı azalttık hem de karbon ayak izimizi düşürerek daha az çevresel etki oluşturduk.

Gemlik üretim tesisinde üretilen ürünlerin yüzde 85’i iç pazara, yüzde 15’i ise dış pazara sunulurken, Avrupa ve Afrika bölgesinin 700 milyon litrelik üretim hacminin yaklaşık yüzde 14’ü burada gerçekleştiriliyor. Tesis, 2023 yılında 1 milyon doların üzerinde tank yatırımı ve 2024 yılında da 5,5 milyon dolarlık depo yatırımı ile güçlendirilecek.