Brüksel Hava Yolları, “Sürdürülebilir Yakıtla” İlk Ticari Uçuşunu Gerçekleştirdi

“Biyokerosen” olarak bilinen sürdürülebilir uçak yakıtı (SAF), Brüksel Hava Yolları’na bağlı uçakta kullanıldı ve ilk sürdürülebilir yakıtla yapılan ticari uçuş gerçekleştirildi.

Uçağın deposunun yüzde 38’i atık yemeklik yağlardan elde edilen sürdürülebilir yakıt ile dolduruldu. Uçak, sürdürülebilir yakıtla birlikle İspanya’nın Malaga kentine yolculuk yaptı.  Son zamanlarda SAF kullanımının yaygınlaşması karbondioksit salımının da azalmasına neden oldu. Uçuşların karbondioksit salımının yüzde 70 oranında azaltacağı bekleniyor. Geleneksel yakıttan daha az sera gazı yayan SAF, kullanıldığı uçakta da etkili oldu. Brüksel – Malaga seferini yapan uçağın yakıtının yüzde 62’si de kerosenden oluştu.

Dünyada yaklaşık 40 ülkede SAF kullanılmaya başlansa da Belçika’da ilk kez sürdürülebilir yakıtla bir uçuş gerçekleştirildi. Brüksel Havalimanı’ndan kalkan uçaklar, NATO Yeraltı Orta Avrupa Boru Hattı Sistemi (CEPS) aracılığıyla SAF ikmali yapacak. Fransa, Almanya ve Benelüks ülkelerini birbirine bağlayan bu boru hattı, NATO hava filosuna hızlı bir şekilde yakıt ikmali yapılmasını hedefliyor.

Brüksel Havalimanı CEO’su Arnaud Feist, “Sürdürülebilir jet yakıtı, hava yolculuğu emisyonlarını azaltmak için şu anda mevcut olan en etkili araç. Bu nedenle iklim hedeflerine ulaşmak için, önümüzdeki yıllarda fosil yakıtlara alternatiflerin kullanımının büyük ölçüde arttırılması gerekiyor.” dedi.