Borusan Lojistik Altın Sertifika Alan İlk Tesis!

Borusan Lojistik, Türkiye’deki ilk tesis olarak İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’nden Altın Sertifika aldı.

Borusan Lojistik, Türkiye’de bir ilke imza atarak Borusan Grup şirketlerinden biri olarak İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) tarafından düzenlenen “Duyarlı Ol!” Projesi’nde Altın Seviye Sertifikayı almaya hak kazandı.

Bu sertifikayı alan ilk tesis olan Borusan Lojistik, yönetişim, sürdürülebilir satın alma, enerji yönetimi, su yönetimi ve atık yönetimi başlıklarındaki projelerle Altın Sertifikayı elde etmek için çalıştı. Sertifikalarını, SKD Türkiye Genel Sekreteri Konca Çalkıvik tarafından düzenlenen bir törenle aldılar.

Çalkıvik, Borusan Lojistik’teki “Duyarlı Ol! Sertifika Töreni”nde yaptığı konuşmada şu sözlere yer verdi:

“Bugün pek çok şirket net sıfır karbon hedefinde üretim süreçlerinin yanında ofislerindeki uygulamalarını değerlendiriyor ve çevre dostu iş yeri uygulamalarını gündemine alıyor. ‘’Duyarlı şirketler duyarlı çalışanlar ile mümkün” mottosundan yola çıkarak 2015 yılında başlattığımız, Duyarlı Ol! Projesi, kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanıldığı, israfın olmadığı bir iş ortamı yaratarak projeyi uygulayan şirketlerin iklim krizini önleme çabalarına önemli bir katkı sağlıyor. Aynı zamanda Duyarlı Ol! çalışanlar için yönetişim, sürdürülebilir satın alma, enerji yönetimi, su yönetimi ve atık yönetiminden oluşan beş başlıkta kurumlara rehberlik sağlayarak, kurum içinde sürdürülebilir yaşam kültürü oluşturmaya ve aynı zamanda kurum çalışanlarının günlük hayatlarında kaynak tüketimi ve geri dönüşüm konularında sorumlu bireylere dönüşmelerine hizmet etmeyi amaçlayan bir entegre çevre yönetimi ve iç iletişim projesi. Üyemiz Borusan Lojistik Duyarlı Ol! Projemizde Altın Seviye sertifika kriterlerini yerine getiren ilk kurum oldu. Bu önemli başarının projeye dahil olmak isteyen diğer üyelerimize de örnek teşkil edeceğine inanıyorum.”

Yüzde 100 Karbonsuz Tesis

2022 yılında başvurdukları projede farklı alanlarda hedeflere ulaşan Borusan Lojistik, yüzde 100 karbonsuz bir tesis olmayı başardı. Bu başarı, elektrik tüketiminin büyük bir kısmının çatı GES (Güneş Enerjisi Sistemi) tarafından karşılanmasıyla elde edildi. Tesis içerisinde kullanılan tüm ekipmanlar elektrikli olup, fosil yakıt kullanımına yer verilmemektedir. Koli içi sabitlemelerde geri dönüştürülmüş kraft kağıt kullanılırken plastik streç kullanımı standardize edilmiş ve yeniden kullanılabilir palet sabitleme fileleri tercih edildi.

Ayrıca, ömrünü tamamlamış lastikler rampalarda takoz olarak kullanılırken, tek kullanımlık plastikler ve pet şişeler tesis içinde kullanılmamakta. Bu yıl içinde tesis, Sıfır Atık belgesini almaya da hak kazandı. Bununla birlikte, tesiste bulunan yemekhane hazırlık aşamasındaki organik atıklar biyogaza dönüştürülmekte ve kahve atıkları yeniden kullanılabilir bardak gibi ürünlere dönüştürülerek döngüsel ekonomiye kazandırılmakta.

En Yüksek Seviye Sertifikaya Sahip Oldu

SKD Türkiye’nin Duyarlı Ol! Projesi, kurumlar ve bireylerin atıkları azaltmanın faydalarını anlamalarına, sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları geliştirmelerine ve kaynakları daha verimli bir şekilde kullanmalarına yardımcı olarak çevresel performanslarını iyileştirmeyi ve kurumların net sıfır karbon hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Duyarlı Ol! Projesi kapsamında, kurumlar hayata geçirdikleri aksiyonlar temelinde çeşitli sertifikalar kazanma fırsatına sahip. Borusan Lojistik, bu projenin en yüksek seviye sertifikası olan Altın Seviye Sertifika’ya sahip olmayı başaran ilk kurum oldu. Borusan Lojistik, projenin içerdiği 5 başlıkta yer alan tüm hedefleri başarıyla yerine getirerek öncü bir rol üstlendi.