Şişirilebilir Endüstriyel Güneş Isıtma Sistemi

Güneşin ısısını odaklayarak yüksek sıcaklıklara ulaştırabilen, buhar üretebilen, geçirgen ve yansıtıcı polimer malzemeden yapılan, şişirilebilen endüstriyel bir enerji kaynağı üretildi.

Isı enerjisi, günümüzde sıkça göz ardı edilen, ancak en çok kullandığımız enerji türlerinden biri. Merkezi ısıtma sistemlerinde sıcak su, duş ve ısınma ihtiyaçları için kullanılıyor. Ayrıca endüstride üretimin birçok aşamasında yüksek sıcaklıklara ulaşan buhar gerekmekte. Ne yazık ki, bu ısı genellikle doğalgaz yakılarak karşılanıyor. Karbon emisyonları olmadan üretim yapmayı hedefleyen şirketler ise güneş gibi sistemlere yönelmekteler.

Yenilikçi yaklaşımıyla, 80°C ile 550°C arasında su veya buhar üretebilen ve tek bir konteynere sığabilen bir sistem, şişirildiğinde 220 metre uzunluğa, 9 metre çapına ve 0.9 MW gücüne ulaşabiliyor. Bu boyutta tek bir modülün güneşi yakalayıp yansıttığı alan 1543 m2’yi buluyor.

Sistem, verimliliği hakkında çok fazla bilgi sunmasa da, ilk yatırım ve işletme maliyetlerini düşürmeyi hedeflediği için klasik parabolik güneş odaklanma sistemlerine göre daha düşük bir maliyet sunacağı kesin. Şirket, %55’e kadar ilk yatırım maliyet azaltması sunduğunu belirterek bu konuda avantajlı olduğunu ifade ediyor.

Polimer film üzerine %93 yansıma sağlayan bir sistem, şişirildiğinde ortadaki ısıtma borusuna güneşi odaklayarak enerji üretiyor. Çelik direklere ve halkalara sabitlenen şişirilebilen yapı, otomatik olarak güneşi gün boyunca takip edebilmek için döndürülüyor.

Firma, ilk ticari ünitesini Umman’da tuzlu suyu arıtmak ve ısı üretmek amacıyla kullanılacak bir tesiste kullanacak. Bu sistem, deniz suyundan 3 kat daha fazla tuzlu suyu işleyerek günde 140 m3 kullanılabilir su üretebilecek ve bu suyu bir petrol tesisinde kullanacak.

author avatar
Aleyna Yıldırım
Editör