Atık Yağlar Geri Dönüşümle Jet Yakıtı Olarak Kullanılıyor

Çin’deki yerel restoranlardan alınan atık yağlar, otomobil ve uçak yakıtlarına dönüştürülüyor.

Çin’in güneybatısında yer alan Sichuan eyaletinin merkezi Chengdu’daki restoranlarındaki atık yemek yağları, çöpe gitmiyor. Yağlar, mutfakta yer alan huni şeklindeki yağ-su ayırıcısına koyuluyor. Bu yağlar daha sonra Finlandiyalı Neste, PetroChina ve İngiliz BP gibi enerji şirketlerine gönderilerek otomobil ya da uçak yakıtına dönüştürülüyor. Restoranlar, en yoğun dönemlerde günde yaklaşık 1.000 kişiye hizmet veriyor ve günde 100-150 kilogram civarı atık yağ topluyor.

Sichuan Jinshang Çevre Koruma Teknolojisi şirketi, atık yağları toplayıp işlemden geçiriyor. Jinshang Genel Müdürü Ye Bin, “Geri dönüştürülen biyo uçak yakıtının, küresel havacılık sektörünün emisyon azaltımına önemli katkıda bulunması bekleniyor. Bu yakıt, güvenli ve sürdürülebilir. Geleneksel uçak yakıtlarıyla karşılaştırıldığında atık mutfak yağlarından ayrılarak elde edilen biyoyakıt, yüzde 80’den fazla maksimum emisyon azaltımına sahip. Bizim gelişim hedefimiz, biyo uçak yakıtının üretimine doğrudan katılmak ve bir yeşil uçak yakıtı tedarikçisi haline gelmek.” açıklamasında bulundu.

Ger dönüştürülen biyo kaynaklara yönelik talep epey fazla. Jinshang da toplanan atık mutfak yağlarının yaklaşık yüzde 70 ila 80’ini endüstriyel kullanıma uygun karışık yağ ve biyodizel üretmekte kullanıyor. Bu yağlar daha sonrasında enerji şirketleri tarafından alınıyor.