Türkiye, Nükleer Enerji Dönemine Giriyor

Türkiye’nin ilk nükleer santrali Akkuyu’da açılmaya hazırlanıyor. 29 Ekim 2023’te ise ilk ünitenin devreye alınması hedefleniyor.  Bu santralle beraber Türkiye ilk kez nükleer santralden elektrik üretecek.

Türkiye nükleer enerjiyle tanışmaya hazırlanıyor, Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için geri sayım başladı. İlk ünitenin ise bu yıl devreye girmesi planlanıyor. Açılışı Cumhuriyet’in 100. yılına denk gelecek santralin, ilk üretimi ekimde olacak.

Türkiye’nin en büyük yatırımlarından biri olan santral, dünyanın en büyük nükleer santrali sahasında inşa ediliyor. Santralin aynı anda dört güç ünitesi bulunuyor. Çalışmalara hız kesmeden devam eden görevliler, santralin birinci ünitesindeki iç koruma kabuğunun montajını bitirmiş durumda. Santralde yer alacak 4 reaktörle 4 bin 800 megavat güç elde edilecek. Tüm ünitelerin tamamlanması ise 2026 yılını bulacağı öngörülüyor.

İnşa edilen santral ile Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaltılmış olacak. Tüm güç ünitelerinin çalıştırılması ise yılda 35 milyar kilovat saat elektrik üretimine denk geliyor. Bunun anlamı ise Türkiye’nin yüzde 10’luk enerji ihtiyacını tek başına karşılaması demek. Ülke için çok önemli olan bu proje, ekonomiye 50 milyar dolarlık katkı sağlayacak.