Tesla’nın Robotu Yeni Becerilerini Sergiledi

Tesla markasının yarattığı Optimus robotu 2021 yılında ilk kez duyurulduğundan bu yana uzun bir yol kat etti ve şirket, yakın zamanda yaptığı bir güncelleme ile artık robotun nesneleri kendi başına sıralayabildiğini belirtti.

Tesla’nın insansı robotu Tesla Optimus, son yayınlanan videoda kayda değer bir ilerleme gösterdi. Yayınlanan video, TeslaBot’un artık video girdisini işleyebilen ve kontrol çıktısı üretebilen Tesla otomobilleriyle aynı uçtan uca sinir ağı üzerinde çalıştığını ortaya koyuyor. Elon Musk’ın yeni videoya verdiği tepki ise basit ancak oldukça açıklayıcı oldu: İlerleme.

Tesla Optimus Hızla Gelişiyor

Video, Tesla Bot veya diğer adıyla Optimus robotunun yeni ortamlara uyum sağlamak için gereken kendi kendini kalibre etme rutinini gerçekleştirmesiyle başlıyor. Daha sonra TeslaBot’un herhangi bir dış geri bildirime dayanmadan uzuvlarını doğru bir şekilde konumlandırmak için görüş ve eklem pozisyon sensörlerini nasıl kullandığını gösteriyor. Bu, TeslaBot’un nesnelerle etkileşime girmesini ve görevleri hassasiyet ve el becerisiyle yerine getirmesini sağlayacak.

Optimus’un sergilediği görevlerden biri, mavi ve yeşil blokları eşleşen tepsilere sıralamaktı. Tesla Optimus her bir bloğu kolaylıkla kavrayabiliyor ve insan benzeri bir hızda sıralayabiliyor. Ayrıca, bir insanın araya girip blokları hareket ettirmesi gibi ortamdaki dinamik değişiklikleri de idare edebiliyor. Görünüşe göre Optimus artık, yeni duruma hızla uyum sağlayabiliyor ve görevine devam edebiliyor. Ayrıca, bir bloğun yan yatması ve döndürülmesi gerektiği gibi kendi hatalarını da düzeltebiliyor.

Videoda ayrıca tek ayak üzerinde durmayı ve esnemeyi gerektiren bazı yoga hareketlerini gerçekleştiren Tesla Bot’un dengesi ve esnekliği de sergileniyor. Bu pozlar herhangi bir pratik iş yüküyle ilgili değil, ancak TeslaBot’un vücudunu nasıl kontrol edebildiğini ve dengesini nasıl koruyabildiğini gösteriyor.

Bununla birlikte, Tesla’nın insansı Optimus robotunun henüz yapacak çok işi var. Boston Dynamics’in Atlas robotu ile hala büyük farklar bulunsa da, Tesla hızlı bir şekilde ilerliyor. Zaten firma da bunun farkında ve daha fazla mühendisi Optimus üzerinde çalışmaya davet ediyor. Optimus’un ne zaman üretime ya da ticari kullanıma hazır olacağına dair henüz bir bilgi yok, ancak video, hızlı bir ilerleme kaydettiğini ve Tesla otomobilleriyle aynı yazılımı kullandığını gösteriyor.