Tayvan’ın Dev Makine Üreticileri Maktek’te Türk Sanayicileri ile Buluştu

Takım tezgahı ihracatında dünyada ilk 5 ülke arasında yer alan Tayvan, İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılan MAKTEK fuarında akıllı takım tezgahlarını Türk sanayicileri ile tanıştırdı.

Tayvanlı akıllı takım tezgahı üreticileri, pandemi sonrası imalat endüstrisinin değişen taleplere uyum sağlamak, süreçleri optimize etmek ve verimliliği artırmak üzere ihtiyaç duyduğu akıllı üretim çözümlerinin Türkiye lansmanlarını MAKTEK Fuarı’nda yaptı.

TAITRA (Tayvan Dış Ticareti Geliştirme Konseyi) ve PMC (Hassas Makine Araştırma ve Geliştirme Merkezi) katkısı ve (MOEA) Tayvan Ekonomik İlişkiler Bakanlığı himayesindeki (BOFT) Tayvan Dış Ticaret Bürosu tarafından MAKTEK’te açılan Taiwan Smart Manufacturing standında Accutex, Ccutex, Chevalier, Tongtai, Vision Wide, YCM, Honor Seiki, Victor Taichung’un da aralarında bulunduğu 12 Tayvanlı akıllı makine üreticisi, çözümlerini 360 VR teknolojisi ile sergilediler.

Tayvan standının açılışında konuşan Tayvan Ekonomik ve Kültür Misyonu Temsilcisi Volkan Chih-Yang Huang, “Tayvan, Türkiye’nin elektrikli araçlar, yeşil enerji, savunma ve daha birçok sektördeki gelişimine güçlü bir destek sağlayabilir. İki tarafın da endüstriyel gelişimini tamamlayıcı avantajları sayesinde Türkiye’nin tüm bölgede üretim merkezi olma yolunu açmasını sağlayacak en iyi akıllı ortağın Tayvan olacağına inanıyoruz.” dedi.

Takım tezgahı ihracatında dünyada ilk 5 ülke arasında yer alan Tayvan, BT ve telekom ekipmanlarının yanı sıra komple takım tezgahı tedarik zincirlerinde de güçlü bir geçmişe sahip. Tayvan, gelişmiş endüstriyel makine modelleri ve piyasadaki bazı takım tezgahları dahil olmak üzere, bir dizi yüksek teknoloji ürününe ev sahipliği yapıyor. Tayvan’da üretilen takım tezgahlarının yaklaşık yüzde 75’i dünya çapında 180’den fazla ülkeye ihraç ediliyor.

2021 yılında Tayvan makine ürünlerinin ihracat değeri yıllık yüzde 31,7 artışla 27,53 milyar dolar oldu. 2022 yılı Ocak-Haziran ayları arasında ihracat değeri 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 14 artarak 1,45 milyar dolara yükseldi.

Tayvan 2022 yılının ilk sekiz ayında Türkiye’ye 167.684 milyon dolar değerinde akıllı takım tezgahı sevkiyatı gerçekleştirdi. Bu değer, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,8 gibi önemli bir artışı işaret ediyor.

2021 yılına Tayvan Türkiye’nin ithal ettiği torna ve torna tezgahlarının yüzde 34,02’sini -yaklaşık 115.546 milyon dolar-, Türkiye’nin en büyük tedarikçisi olarak işleme merkezleri taleplerinin ise yüzde 41,62’sini -yaklaşık 207.522 milyon dolar- karşıladı.

MAKTEK Fuarı’na Katılan Tayvan Akıllı Takım Tezgah Üreticileri

ACCUTEX, yüksek adım doğruluğuna ve Avrupalı ​​müşteriler tarafından tanınan 0.1µm çözünürlük ölçekli lineer motora sahip yeni bir tel kesme erozyon AP-4030A’yı piyasaya sürmüştür. Fiili ölçümden sonra X, Y ekseni adım doğruluk aralığı ≦ ±2µm ve delik boyutu tekrarlanabilirliği ≦ ±1µm’dir. Bu makine üst düzey bileşen pazarındadır ve motor silikon çelik kalıpları, redüksiyon dişlileri ve havacılık parçaları gibi karmaşık ve yüksek hassasiyetli parçaların işlenmesinde kullanılmaktadır.

AP-4030A, 0.1µm çözünürlük ölçekli lineer motorla 2µm içinde X, Y ekseni adım aralığının gerçek bir ölçümünü ve 1µm içinde delik boyutu tekrarlanabilirliğini gerçekleştirebilen yüksek doğruluğa sahiptir. Bu makine, üst düzey bileşen pazarı içindir ve Avrupalı ​​müşteriler tarafından kabul görmüştür. Motor silikon çelik kalıpları, redüksiyon dişlileri ve havacılık parçaları gibi karmaşık ve yüksek hassasiyetli parçaların işlenmesinde uygulanmaktadır.

HONOR, 1987 yılında kurulmuş ve uzman işleme ile dikey torna çözümleri tedarik ederek yola çıkmıştır. 1999 yılında Honor, havacılık uygulamaları için ilk dikey torna tezgâhlarını geliştirmiştir. Havacılık ve uzay endüstrisi için söz konusu olan büyük sorunlar arasında yeni sert işleme malzemeleri ve Endüstri 4.0 yer almaktadır. Bu zorluklara yanıt olarak Honor, VL-100CA serisi Akıllı Dikey Torna Tezgâhlarını geliştirmiştir. VL-100CA, benzersiz bir çift paletli otomatik değiştirme sistemi, doğrudan Capto otomatik takım değiştirme sistemine sahip bir birincil takım magazini, hızlı takım ölçümü/ofset ve iş parçası ölçümü için takım probu ve iş parçası probu ve talaş kırma için yüksek kesme sıvısı basıncı ile donatılmıştır.  Bu mekanizma, makineyi durdurmadan iş parçası yükleme hızlarını iyileştirmekte, takım değiştirme sürelerini azaltmakta ve takım ömrünü uzatmaktadır. Bu ise müşteri için işleme verimliliğini en az %30 artırmaktadır.

VL-86CM, titreşimi azaltmak için kutu yapısı ile tasarlanmış yüksek kaliteli Meehanite döküm kolonu ve yatağı ile optimize edilmiş bir tasarım ve yüksek hassasiyete sahip bir ağır hizmet ürünüdür. Ayrıca Box yolu ile bu model özellikle Havacılık ve Uzay endüstrisi için dirençli malzemeler söz konusu olduğunda mükemmel işleme verimliliği sağlayan yüksek rijitlik ve stabiliteye sahiptir.

TONGTAI, çeşitli makineler ve anahtar teslimi çözümler sağlamasıyla tanınmaktadır. Endüstri 4.0’a yanıt olarak Tongtai, dünya çapındaki müşterilerine akıllı üretim çözümleri sağlamıştır. IoT, CPS, FMS ve MES teknolojilerini bünyesinde barındıran çözümleri, sanal temsil, dijital-ikiz ve siber-fiziksel sistemler için hedeflere ulaşmaktadır. Bir takım tezgahı sağlayıcısı olarak, kapsamlı üretim verilerini ve girdi bilgilerini müşterilerinin ERP ve tedarik zinciri sistemlerine entegre etmeye odaklanmaktadır. Üretim verileriyle dikey/yatay/esnek entegrasyonlar sayesinde çözümleri tüm müşterilere uygun gelmektedir.

VISION WIDE, mega portal takım tezgahlarının üretimine odaklanan profesyonel bir makine merkezi üreticisidir. Komple ürün yelpazesi, çift kolonlu tip üç eksenli/beş yüzlü, portal tipi beş eksenli, dikey ve yatay beş eksenli frezeleme ile torna işleme merkezi vb. arasında değişmektedir. Şu anda yaklaşık 3.000 birim bütün dünyada 35’den çok sayıda ülkeye satılmıştır. Tedarik edilen makine, X ekseni için maksimum 60.000 mm, Y ekseni için 5.700 mm ve Z ekseni için 4.000 mm’lik bir maksimum harekete ulaşabilmektedir. Çeşitlendirilmiş ürünler çeşitli metal, kompozit malzemeler (Bal Peteği) ve diğer malzeme işlemede kullanılmaktadır. Ayrıca otomotiv kalıpları, havacılık yapısal parçaları, demiryolu endüstrisi, pompa endüstrisi, takım tezgahı yapısal parçaları işleme dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.

Vision Wide, MAKTEK’te F serisi, 3 eksenli köprü tipi CNC freze işleme merkezini sergiledi. Lineer kızakları ve Z ekseni kutu yolu, 2.300 mm’den 3.900 mm’ye kadar geniş Y hareketi aralığı ve 3.100 mm’den 10.100 mm’ye kadar çok daha geniş X hareketi seçenekleri ile Vision Wide’ın en önemli ürünlerinden biridir. F serisi, kalıp yüzeyi kesme, açılı kesme, 3D kalıp kesme ve hassas kontur bitirme özellikleri ve takım merkez noktası telafisi, otomatik çok açılı kafa ataşmanları ve otomatik takım değiştirme gibi özel tasarlanmış aksesuarlarla otomatik 5 yüz işleme yapmaktadır.

CHEVALIER, Tayvan’daki tek uzman taşlama, tornalama ve freze makineleri üreticisidir ve dünya çapında kullanıcılara ve mükemmel bir uluslararası itibara sahiptir. Chevalier, kalite güvencesi için eksiksiz ISO 9001 standartlarını karşılamak üzere dökümden montaja ve son testlere kadar zorlu bir kalite kontrol sürecini takip etmektedir. Şirket, yıllardır elektrikli araç aküsü endüstrisine yoğun bir şekilde dâhil olmuştur. Piller, elektrikli araçların temel bileşenleridir ve pil tedarikçilerinin tedarik kapasitesi, otomobil üreticilerinin üretkenliğini belirlemektedir.

1986 yılında kurulan AWEA, şu anda Tayvan’ın en büyük profesyonel CNC işleme merkezi üreticilerinden biridir. Ürün yelpazesi, 5 eksenli, beş taraflı, dikey, yatay ve diğer CNC makine türlerini içermektedir. Bu ürünler özellikle büyük ölçekli köprü tipi makineler için, küresel pazar tarafından geniş çapta tanınmaktadır. AWEA Mechantronic, özellikle Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İtalya, Türkiye, İspanya, Güney Kore ve Çin’de mükemmel marka bilinirliği ile son 15 yılda yaklaşık on katı büyümüştür. AWEA dünya çapında kaliteli hizmet sunmakta ve şu anda tüm dünyada 55’ten fazla bayisi bulunmaktadır.

AEGIS eğik yataklı CNC torna tezgâhları, yüksek hassasiyetli tornalama ve frezeleme kompleksi CNC torna tezgâhıdır. Makine serisi, tornalama, yan ve yüzey frezeleme, delik işleme, delme ve kılavuz çekme işlemlerinin tek bir kurulumda gerçekleştirilmesine olanak tanıyan, C ekseni işleviyle birlikte 12 konumlu canlı taret ile donatılmıştır.

GREENWAY-HCP-42 Lineer kızak, müşteri seçenekleri servo taret (alt taraf) olduğunda esnek takım düzenleme uygulamasına sahiptir. Ayrıca Y ekseni yan frezeleme cihazı ve uç yüz canlı takım cihazı ile birlikte olabilmektedir.

LICO-Çok kızaklı CNC’ler, 2 milli torna tezgâhları içinde en uygun maliyetli üretim torna tezgâhlarıdır. Kesimde en fazla 5 takım, maksimum iş çıkarma yeteneği için tornalama işlemleri üst üste bindirilir. LICO çok kızaklı makineler, orta ölçekli hacimli tornalama için mükemmeldir ve çok milli makinelerden ve döner transfer makinelerinden çok daha esnektir.

MYLAS-DT42/52/65, takım sayısını 32 takıma kadar genişleten çift miller ve çift taretler ile donatılmıştır. Taleplere bağlı olarak, alt taret, güç, servo veya hidrolik tip taret ile donatılabilmektedir. Yan işleme aralığını büyütmek için ana taret, karmaşık işlemeyi mümkün kılan Y ekseni ile tasarlanmıştır.

SYIC-1979 yılında kurulmuştur.  500’den fazla çalışanı ile hassas takım tutucular, kesici takımlar, delik işleme kafaları, açılı kafalar ve aksesuarların profesyonel bir üreticisidir. MAKTEK’te SK3 Pens adaptörünü sergiledi.

YCM-1954 yılında kurulmuştur. Dikey işleme merkezi, tornalama merkezi, çift kolonlu makine merkezi, yatay işleme merkezi ve 5 eksen işleme çözümleri gibi ürünler dahil olmak üzere, takım tezgahı endüstrisi için özel üretim teknolojilerinde 60 yılı aşkın deneyime sahiptir.

YCM, MAKTEK’te YCM UV650 5 eksenli dikey işleme merkezi dahil 9 makine sergiledi. YCM UV650, tek bir kurulumla eşzamanlı 5 eksenli uygulama için mükemmel kesme performansı ve yüksek doğruluk sağlar. UV650’nin önemli bir avantajı, atölyeler, tıp, havacılık gibi çok çeşitli endüstrilerde kullanıldığında parça kalitesini, doğruluğunu ve karmaşık şekillerin ve konturların yüzey bitirmesini geliştirirken taşıma, kurulum ve teslim süresini azaltmasıdır. 12.000 rpm’ye kadar dönen bir işmili ve maksimum 17 kW gücüyle UV650, ince yüzey bitirişleri sağlarken en zorlu malzemeleri işleyebilir.