Tarımsal Üretimde Yeni Döneme Giriliyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, sözleşmeli üretimin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve kayıt altına alınması hedefi doğrultusunda “sözleşmeli üretim yönetim sistemi”ni kuracak ve işletecek.

Bakanlık tarafından hazırlanan “Sözleşmeli Üretimin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik,” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sözleşmeli üretimde, irade serbestisi esas kabul edilirken, salgın hastalıklar veya tarım ürünleri ticaretindeki gelişmeler karşısında arz güvenliğinin sağlanması, tarımsal üretimin iç veya dış talebe uygun olarak ayarlanması veya bitki ve hayvan sağlığının korunması amacıyla ihtiyaç duyulması halinde, Bakanlıkça belirlenen ürün veya ürün grupları sözleşmeli olarak üretilecek.

Bakanlık, sözleşmeli üretimi kayıt altına almak için sözleşmeli üretim yönetim sistemini kuracak ve işletecektir. Taraflar, tarımsal üretim sözleşmesini Bakanlık tarafından belirlenen tip sözleşme örneklerine uygun olarak düzenleyeceklerdir. Bu sözleşmeler, il/ilçe müdürlükleri tarafından sözleşmeli üretim yönetim sistemine kaydedilecek.

Tarımsal üretim sözleşmesi kapsamındaki ürünlere veya üretim varlıklarına sigorta yaptırılması zorunlu olacak. Tarım sigortalarının kapsamı ve şartları, tarımsal üretim sözleşmesinde düzenlenecektir. Üretim sürecinde alıcı tarafından görevlendirilen kişilerce sunulan teknik destek hizmetlerinin maliyeti, alıcı tarafından karşılanacak ve bu maliyet üreticiye yansıtılmayacak.

Alıcı tarafından üreticiye teslim edilen girdiler, temin edildiği güne ait fiyat üzerinden avans olarak kabul edilecek. Üretici, söz konusu fiyattan girdiyi kabul etme veya etmeme konusunda serbest. Sözleşme kapsamında alıcı tarafından üreticiye bedelsiz olarak sağlanan girdiler, üretimin yapılacağı yerin dışında kullanılamayacak.

Bakanlığın görevleri

Bakanlık, sözleşmeli üretim yönetim sistemi kurma, işletme ve bu sistemi ilgili diğer kayıt sistemleriyle entegre etme görevini üstlenecek.

Ayrıca, sözleşmeli üretimle ilgili istatistiksel verileri toplama, değerlendirme ve sözleşmeli üretim modelini geliştirme amacıyla çalışmalar yürütecek. Sözleşmeli üretim mevzuatının uygulanması ve uyumun sağlanması için gerekli tedbirleri alacak ve bu doğrultuda eğitim ve tanıtım faaliyetlerini düzenleyecek. Tarımsal üretim planlaması ve arz güvenliği bağlamında, sözleşmeli üretimin yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi için gereken önlemleri alacak. Sözleşmeli üretim kapsamındaki üreticilerin, Bakanlığın ilgili kayıt sistemlerine üretim faaliyetlerine uygun şekilde kayıtlı olmaları gerekecek.