Stellantis ve Samsung’dan Batarya Tesisi Anlaşması

Önde gelen otomobil üreticilerinden Stellantis, teknoloji devi Samsung ile batarya tesisi kurmak için ortaklık anlaşmasına imza attı. Geçtiğimiz aylarda da birlikte bir fabrika kuran bu iki dev şirket, yeni fabrikanın üretime 2027 yılında başlamayı hedeflediklerini açıkladılar.

Stellantis ve Samsung SDI, Amerika Birleşik Devletleri’nde ikinci bir pil fabrikası kurma planlarıyla ortaklıklarını genişletiyor. İki şirket, 2027 yılının başlarında faaliyete geçmesi planlanan yeni tesisin kurulması için bir mutabakat anlaşması imzaladı. Ancak bu tesisin tam olarak nerede olacağı henüz netlik kazanmamış durumda.

Bu iki şirket, StarPlus Energy adlı ortak girişim çatısı altında batarya tesisleri geliştiriyor. İş birliği, Stellantis’in elektrikli araç (EV) hedeflerine ulaşmak için güçlü bir tedarik zinciri oluşturma çabalarının önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.

Stellantis ve Samsung, ikinci batarya tesisi için imza attı

Stellantis, 2030 yılına kadar ABD’deki binek otomobil ve hafif ticari kamyon satışlarının yüzde 50‘sini elektrikli araçlardan sağlamayı ve aynı zaman diliminde Avrupa’da elektrikli araç satışlarının yüzde 100‘ünü gerçekleştirmeyi hedefliyor. Otomobil üreticisi, bu hedeflere ulaşmak için yaklaşık 400 gigawatt saatlik pil kapasitesi sağlamayı planlıyor. Ancak şirketler ayrıntıları şu an için gizli tutuyor. Özellikle Ram 1500 RE modeli, tek bir şarjla 805 km‘ye kadar menzil sunmayı vaat eden devasa 168 ve 229 kWh‘lik pil paketleriyle sunulacak olması nedeniyle bu hedefler için oldukça büyük bir pil kapasitesi gerektirecek gibi görünüyor.

Yaklaşık yıllık 34 gigawatt saatlik bir başlangıç üretim kapasitesine sahip olan yeni batarya tesisinin açılması bekleniyor. Bu tesis, Stellantis’in elektrifikasyon için Dare Forward 2030 iş stratejisini destekleyen altıncı pil tesisi olacak.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, bu yeni tesisin on yılın sonuna kadar Kuzey Amerika pazarına en az 25 yeni akülü elektrikli araç sunma hedeflerine önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca Tavares, ABD’de kapasiteyi artırmak ve Stellantis’in 2038 yılına kadar karbon nötr olma taahhüdünü gerçekleştirmek için Samsung SDI ile yapılan ortaklığın önemini vurguladı.