Saniyede Trilyonlarca Görüntü yakalayan Kamera: SCARF

Bilim insanları, saniyede 156,3 trilyon görüntü kaydedebilen özel bir kamera olan “SCARF“ı geliştirdiler. Bu kamera, bilimsel araştırmalarda kullanılacak.

Kanada Ulusal Araştırma Enstitüsü‘nde çalışan bir grup bilim insanı, profesyonel kameraların ötesinde bir başarıya imza attı. Uzmanlar, saniyede 156,3 trilyon görüntü yakalayabilen özel bir kamera geliştirdi. Bu kamera, 156,3 terahertz (THz) kodlama hızında çalışıyor. Bu kamera, göz kamaştırıcı bir hızla bilimsel araştırmalara olanak tanıyor. “SCARF” adını taşıyan bu kamera, son kullanıcılar için değil, bilimsel araştırmalar için tasarlandı.

Ağır çekim özelliğine sahip kameraların sorunlarını ortadan kaldıran SCARF, birçok açıdan dikkat çekiyor. Bu tür cihazlar genellikle saniyede yüzlerce kare çekerler ve bu sayede en küçük ayrıntılara dahi ulaşılabilir. Ancak bilimsel çalışmalar için bu tip kameralar yetersiz kalıyor. Örneğin; yarı iletkenin soğurulması veya bir metal alaşımın iletkenliğinin değişmesi gibi ultra hızlı reaksiyonlar, mevcut kameralarla görüntülenemiyordu. SCARF, bu eksikliği giderdi ve bilim insanlarına bu tür olayları inceleme ve analiz etme imkanı sundu.

Bilim insanları, SCARF’ı geliştirirken hazır optik bileşenler ve özel bir algoritma kullandılar. Bu kamera, basitçe ifade etmek gerekirse hesaplamalı bir görüntüleme yöntemi kullanıyor. Bu süreçte her piksele 156,3 terahertz’e kadar kodlama hızı sağlanıyor, böylece görüntü ultra hızlı bir şekilde taranabiliyor. Elde edilen trilyonlarca görüntü, özel bir algoritma ile işleniyor ve tek bir görüntü haline getiriliyor. Ayrıca SCARF, mevcut ağır çekim tekniklerine kıyasla hem daha düşük maliyetli hem daha verimli hem de daha kaliteli sonuçlar sunuyor.

Bilim insanları, SCARF’ın yepyeni keşiflere kapı aralayabileceğine inanıyorlar. Çünkü bu kamera, mikro olayların görüntülenmesini ve incelenmesini mümkün kılıyor. Dolayısıyla SCARF ile çığır açacak bilimsel gelişmeler yaşanabilir. Ancak bu cihazın seri üretime ne zaman geçeceği henüz netlik kazanmış değil. Kanadalı bilim insanları, iki firma ile anlaşma sağladılar ancak detaylar hala belirsiz.