Nükleer Santraller AI Veri Merkezini Besleyecek

ABD hükümeti, teknoloji şirketleriyle yapay zekanın elektrik talepleri hakkında görüşmekte. Görünüşe göre bu talebi karşılamak için masada daha fazla nükleer santral ihtiyacı bulunuyor.

AI teknolojisinin yaygınlaşması, sadece ekran kartlarının üretimini ve talebini değil, aynı zamanda onlara güç sağlayan elektrik şebekelerini de etkiliyor. On binlerce GPU barındıran veri merkezleri giderek yaygınlaşıyor ve bu yaygınlaşmanın hız kesmeden büyümesi bekleniyor. Bu bağlamda, ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, yapay zekanın elektrik tüketimi konusunda teknoloji şirketleri ile görüşmeler gerçekleştirmek istiyor. Aktarılanlara göre, halihazırda ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm bazı görüşmeler gerçekleştirdi. Enerji talebini güvenle karşılamak için ise nükleer enerjinin öne çıktığı görülüyor.

Yapay Zekayı Beslemek İçin Nükleer Enerji Kullanılabilir

Daha hızlı yapay zekalar için daha güçlü ve daha hızlı GPU’lar gerekiyor. Ancak her yeni nesilde enerji verimliliğinin arttığı vurgusu yapılmasına rağmen, aslında tüketim de artıyor. Nvidia’nın H100 GPU’su yaklaşık 700W güç tüketirken yeni çıkan Blackwell B200 ise 1000W güç tüketiyor. Bu kilovatlık GPU’lar, on binlerce kartın bulunduğu veri merkezlerinde kullanılacak ve bu da çok megavatlık veri merkezlerinin yaygınlaşmasına yol açacak.

ABD Enerji Bakanlığı’nın (DOE), başta Microsoft, Google ve Amazon gibi firmalarla görüşerek, yapay zekanın genişleme ihtiyacını karşılamak için nükleer füzyon ve fisyon enerji santrallerini değerlendirmeye başladığı bildiriliyor. Bu planlar arasında “küçük nükleer reaktör” olarak tanımlanan SMR santrallerin de değerlendirmeye alındığı belirtiliyor.

Öte yandan, nükleer enerjiyi kullanma fikri hem ABD hem de teknoloji şirketleri tarafından benimsenmiş gibi görünüyor. Zira geçtiğimiz günlerde ABD, kapattığı bir nükleer enerji santralini tekrar devreye almaya karar verdi. Amazon ise tamamen nükleer enerjiyle çalışan bir veri merkezini satın aldı. Geçtiğimiz yıl ise Microsoft, Helion Energy’nin geliştireceği nükleer füzyon reaktöründen enerji satın almak üzere bir anlaşma imzaladı.