Rüzgâr Türbin Kanatlarının Üretim Üssü: İzmir

İzmir, Türkiye’de rüzgâr enerjisi alanında en büyük kurulu güce sahip bölge olarak öne çıkıyor. Aynı zamanda türbin kanatlarının üretim merkezi haline gelerek rüzgârın enerjiye dönüştürülmesinde önemli bir rol üstleniyor.

Rüzgâr türbinlerine olan ilgi son yıllarda artış gösteriyor. Türkiye’de de rüzgâr enerjisinin elektrik üretimindeki payı, yapılan yatırımlar sayesinde yaklaşık yüzde 11‘e ulaştı. Ülkenin rüzgâr enerjisi kapasitesi, 11.400 megavatı aşarak 47 farklı ilde bulunan santrallerden oluşuyor. İzmir, 1754,9 megavatlık rüzgâr enerjisi kurulu gücüyle ülkedeki en yüksek seviyeye sahip. Ayrıca şehir, bu alandaki ekipman üretimiyle de öne çıkıyor.

İzmir’de, 3 farklı firmaya ait toplamda 4 adet kanat üretim tesisi bulunuyor. Kentte yaklaşık 22 yıldır devam eden kanat üretimi, bu yıl 6 binden fazla kişiye doğrudan istihdam sağlıyor. Bu üretim faaliyetleri, 700 milyon doların üzerinde bir ciro elde ederek 500 milyon dolardan fazla ihracat gerçekleştiriyor. İzmir’de yılda yaklaşık 4 bin kanat üretimi yapılıyor. Üretimin yüzde 75‘inden fazlası ihraç ediliyor.

İzmir, rüzgâr için önemli bir konumda

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir’den Çin dışında dünyanın her bölgesine kanat gönderildiğini aktardı. Türkiye’deki ilk rüzgâr türbinlerinin 25 sene önce İzmir’de kurulduğuna değinen Kalaycı, “İzmir’de aslında rüzgâr serüveni o şekilde başladı. Bu 25 yıl içerisinde Türkiye’deki rüzgârın merkezi haline geldi İzmir. Genel müdür olduğum şirket 2001 senesinde İzmir’de yatırım kararı aldı, rüzgârlı bölgelerin merkezinde yer alması ve liman şehri olması nedeniyle. 2001’den 2010’lu yılların ortalarına kadar ciddi bir ekosistem oluşturduk. Bir rüzgâr türbini kanadında 1000’den fazla alt parça mevcut. İlk yıllarda bunların tamamı yurt dışından geliyordu. Dönem içerisinde yerlileşmede yüzde 70’lere kadar ulaştık.” dedi.

Alper Kalaycı, İzmir’in kanatta dünya ölçeğinde bir üretim üssü haline geldiğini vurguladı. Ayrıca “Çin haricinde dünya üzerinde bu kadar kümelenmenin olduğu tek şehirdir İzmir. İzmir kadar istihdamın ve ihracatın olduğu başka bir şehir dünyada mevcut değil ne Avrupa tarafında ne Amerika tarafında.” şeklinde ifade etti.