Plastik Malzemeler Son 50 Yılda Devrim Yarattı

Sanayide ve teknolojide son 50 yılda meydana gelen olağanüstü gelişim; madenlerin ve üretimde kullanılan ham maddelerin daha kolay işlenebilmesine olanak sağladı. Kimya sektöründeki geniş çalışmalar ve kuruluşlarla birlikte yarı robotlaşmış makinalar, sanayideki ve kimya sektöründeki Ar Ge ve İnovasyon çalışmalarıyla bir araya gelince kısa zamanda hayal edilemeyecek buluşlara ve üretimlere imza atıldı.

Dünyada üretimin artması ve rekabetin kıran kırana bir hal alması sonucunda üreticiler sürekli kendilerini yenileyerek katma değerli mal üretebilmek için var güçleriyle çalışmaya başladılar. Daha az enerjiyle üretilebilen plastikler diğer metallere göre hafif olmaları sebebiyle de öne geçmeye başladı. Kimyasal karışımlarla çeşitlendirilen plastik ham maddeler çok kısa zamanda her konuda hayatımıza girdi. Hava taşımacılığından otomotiv sektörüne, yedek parçadan inşaata, mobilyaya, ambalaja, tekstile, ev eşyalarına, beyaz eşyaya, ayakkabı ve çantaya, bijuteriye kadar, medikalden vücudumuzdaki organlarımıza kadar içimize işledi.

Plastik ham maddenin bu kadar yüksek düzeyde kullanımı 1980 yılından itibaren doğayı kirletmeye başlaması ve şikâyetlerin artmasıyla birlikte geri dönüşümün başlamasına sebep oldu. Böylece geri dönüşüm konusunda üretim artmaya başladı ve yeni bir sanayi oluştu. Bugün plastik malzemelerin üretimi kadar geri dönüşümü de çok önemli bir hale geldi. Plastik malzemelerin üretiminde zaman içinde elde edilen tecrübeler, rekabet ortamında daha kullanışlı, daha ilgi çekici, daha renkli, daha ucuz, daha dayanıklı ürünleri ortaya çıkardı.

Özellikle kadınlar altın, gümüş, pırlanta takılar yerine; daha gösterişli, daha ilgi çekici, çok daha ucuz takılardan onlarca adet alıp kullanabiliyorlar. “PLASTİK MALZEMELER SON 50 YILDA DEVRİM YARATTI” İnsanlar soğuktan korunmak için yün elbiseler yerine; polyester, polar ya da yağmur geçirmeyen çok sayıda kıyafete çok daha ucuza sahip olabiliyorlar. Her yıl değişen modayı daha az para harcayarak takip edebiliyorlar. Leke tutmayan mobilya ve ev tekstili malzemelerinden yataklara, koltuklara, masa ve sandalyelere, halıdan beyaz eşyaya, boya istemeyen çok uzun yıllar deforme olmayan kapı ve pencerelere ve yer döşemelerine kadar birçok ürüne sahip olabiliyorlar.

Ağaç ya da metale göre daha ucuz olan bu malzemeleri daha sık değiştirebiliyorlar. Modaya ve teknolojiye daha kısa zamanda ulaşabiliyorlar. Otomotiv sanayisinde plastik malzeme kullanımının artmasıyla ucuzlayan ve daha hafif bir hale gelen otomobillere ucuza sahip olabiliyor, daha az yakıtla kullanma imkânı elde ediyorlar. Son 50 senede hayatımıza adım adım giren plastik malzemeler insanların alım gücünü, sahip olma arzusunu, yaşam kalitelerini kolaylaştırıp insanların daha mutlu olmasına sebep oldu. İnsanlık için bir devrim yarattı.