OSTİM OSB’de Dijital Dönüşüm Rüzgarları Esiyor

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yer alan 15 firma, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çabalarıyla verimlilik düzeylerini artırdı.

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) faaliyet gösteren 15 firma, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin çabalarıyla verimliliklerini artırdı. Ocak 2022’de kurulan “OSTİM OSB Dijital Dönüşüm Ofisi”, OSB içindeki firmaların gelişen teknolojiye uyum sağlamalarını ve bu sayede dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırarak verimliliklerini artırmalarını amaçlayarak faaliyet gösteriyor. Bu kapsamda, bölgede yer alan 6.500’den fazla işletmeye dijital dönüşümün nasıl uygulanacağı konusunda danışmanlık hizmeti sunuluyor. Yapılan çalışmaların sonucunda, bugüne kadar 15 firma üretim süreçlerinde dijital dönüşüm uygulamalarından faydalanmaya başladı.

Uluslararası Rekabette Firmalara Avantaj

OSTİM OSB Müdürü Adem Arıcı, ofisin, firmaların dijital dönüşüm sürecine dahil olma ve bu sürecin hızlandırılma amacıyla kurulduğunu ifade etti. Yalın üretime geçmek ve yüksek verimlilikte çalışmayı hedefleyen firmalara ücretsiz danışmanlık hizmeti sunulduğunu belirten Arıcı, “Devletin bu alandaki teşvik ve desteklerini kendilerine aktarıyoruz. Zira firmalarımızın verimliliği arttıkça daha fazla ihracat, istihdam ve üretim gerçekleşiyor” şeklinde konuştu.

Arıcı, dijital dönüşümün verimliliği artırdığını vurgulayarak, şu anda ağırlıklı olarak savunma sanayisi, medikal ve yenilenebilir enerji sektörlerinde üretim yapan firmaların sürece dahil olduğunu dile getirdi. Dijital dönüşümün prosedürleri sadeleştirme ve üretim süreçlerini kısaltma açısından avantaj sağladığına dikkat çeken Arıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Firmalarımızın geleceğe yönelik dönüşümü ne kadar hızlı olursa, rekabetçilik seviyeleri de o kadar yüksek olur. Aynı zamanda dünya çapındaki diğer rakipleriyle de daha etkin bir şekilde yarışabilirler. İnanan firmalarımıza dijital dönüşüm konusunda danışmanlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz.”

Sanayiciler Dijital Dönüşüme Yabancı Değil

OSTİM OSB Dijital Dönüşüm Ofisi Yöneticisi Çağrı Çağlar Öngüner, sanayiciler için dijital dönüşümün ütopik bir kavram olmadığını vurgulayarak, “Dijital dönüşüm artık ulaşılmaz bir hedef değil, teknolojik bir problem değil. Aslında firmalar için bir teknolojik çözümdür” dedi.

Öngüner, firmaların verimli kaynak yönetimini sağlayabilecekleri teknolojilere daha kolay ulaşabildiklerini belirtti. Her firmanın dijital dönüşümü üretim süreçlerine entegre etmeyi hedeflediklerini aktaran Öngüner, şu şekilde devam etti: “Her firma anında dijital dönüşümü benimseyemeyebilir, ancak özellikle üretim faaliyetlerinde bulunan firmalarımızın bu konuda öncelikli adımlar atmalarını teşvik ediyoruz. Bu bağlamda firmalarımızı, dijital dönüşüm çözümleri ve teknolojilerle tanıştırıp, tasarruf sağlayabilecek alanları belirlemelerine yardımcı oluyoruz. Amacımız, tüm firmaların dijitalleşme sürecine dahil olmalarını sağlamak.” Öngüner, dijital dönüşümün ihracata olumlu etkisine de dikkat çekerek, “Bir firmanın kendi üretimini ve fabrikasını dijital olarak takip ediyor olması, önemli bir seçenektir. Aynı zamanda dijital dönüşüm, firmaların uluslararası alanda prestij kazanmasına da katkı sağlar” şeklinde konuştu. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) Türkiye’nin önde gelen gücü olduğunu vurgulayan Öngüner, özellikle KOBİ’lerin rekabet gücünü artırmak için ihracatın hayati bir öneme sahip olduğunu belirtti.