Nike’ın Yeni Mağaza İçi Robotu Spor Ayakkabılarını Onarıyor

Nike, yeni robotu daha iyi bakım yoluyla spor ayakkabılarının kullanım ömrünü uzatmayı hedefliyor.

Nike, Londra’da ilk kez detaylarını paylaştığı yeni girişimi olan BILL kısaltmasıyla bilinen Bot Initiated Longevity Lab, daha iyi bakım yoluyla spor ayakkabılarının kullanım ömrünü uzatmayı hedefliyor. Bir ayakkabı robota bağlandıktan sonra, derinlemesine bir analiz yaparak ayakkabıda oluşan aşınma ve yıpranan alanları tespit eden bir 3 boyutlu bir harita ortaya çıkaran yapay zeka tasarladı.

BILL’in yetenekleri bununla sınırlı değil. makine ayrıca, ayakkabı temizleme, yamalama ve boyama gibi farklı yeteneklere de sahip. Ayakkabılarda kullanılan yamalar geri dönüştürülmüş polyesterden imal edilmesi yanı sıra özelleştirilebilir olması ile de kişiselleştirmeye olanak tanıyor.

Londra'da Nike'ın yeni mağaza içi robotu spor ayakkabılarını onarıyor

Şimdilik Londra’da test aşamasında olan BILL, Eylül ayının sonuna kadar testleri sürecek. Hizmet, alışveriş yapanlar için ücretsiz olarak sunulacak ve şu anda Air Force 1s, Air Jordan 1s, Space Hippie 01s ve Nike Dunks modelleri denemelere devam ediliyor.

Hızlı modanın olumsuz etkilerine ve artan yaşam maliyetine yanıt olarak tüketiciler, satın aldıkları ürünlerden giderek daha uzun ömürlü olmasını talep etmeleri iç görüsünden yola çıkan markaların, bu tarz girişimlerle, marka sadakatini güçlü tutmaya çabalamaları anlaşılabilir.

Her ne kadar, bu girişim bir açıdan topluma fayda sağlama amacıyla tasarlanmış olsa da, Nike’ın BILL’i gibi bakım ve onarım hizmetleri, israfı azaltma çabalarında yeterince fayda sağlamaz. Aksine, tüketim toplumlarında, tüketicilerin daha fazla mağaza ziyaretlerini artırmak ve müşterilerle yeniden etkileşim kurmak için fırsatların önünü açar. Tabii, bu hamlelerin müşteriler nezdinde ne tür bir hamleye dönüşeceğini öngörmek için henüz erken.

Fakat, son dönemde artan sürdürülebilirlik trendi, insanların israfa karşı aldıkları önlemler ve hedonik tüketim alışkanlıklarının azalmaya başlaması da, bir umut ışığı yakıyor. Gün geçtikçe dünyayı etkileyen olumsuzluklar arttığı dönemde, yaşam tarzında yapılan minik değişimlerin bile etkileri olumlu sonuçların habercisi olabilir.