NASA, Mars’ta Oksijen Üretmeyi Başardı

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bir ilki gerçekleştirerek Mars’ta bir astronotun birkaç saat boyunca yetecek kadar solunabilir oksijen üretti.

NASA’nın Perseverance keşif aracındaki bir cihaz, Mars’ta bir ilki gerçekleştirerek oksijen üretti. Ekmek kızartma makinesi büyüklüğündeki MOXIE adlı cihaz, bir astronotu birkaç saat boyunca idare edecek kadar oksijen üreterek gelecekteki insan keşifleri için umut verdi.

Şubat 2021’de kızıl gezegene inen Perseverance keşif aracı, iki yıldan uzun bir süredir atmosferdeki karbondioksiti periyodik olarak yakarak az miktarda oksijen üretiyor. NASA, mikrodalgadan daha büyük olmayan bir cihaz kullanarak, bir astronotu yaklaşık üç saat boyunca destekleyebilecek toplam 122 gram oksijen üretmeyi başardı.

Mars’ta yaşam için gerekli olan tek şey oksijen mi?

Bir astronot için 10 dakika boyunca yaklaşık 5 gram oksijenin yeterli olduğu ve daha büyük ölçekte üretimin insan yaşamını destekleyebileceği ve ayrıca gelecekteki keşifler sırasında roket yakıtı sağlayabileceği belirtiliyor. Yönetici Yardımcısı Pam Melroy ise konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“MOXIE’nin etkileyici performansı, Mars’ın atmosferinden oksijen çıkarmanın mümkün olduğunu gösteriyor – gelecekteki astronotlara solunabilir hava veya roket itici yakıt sağlamaya yardımcı olabilecek oksijen” ifadelerini kullandı.

Mars atmosferinin %95’inin karbondioksit olduğu düşünüldüğünde, türev malzeme sıkıntısı yaşanmayacağı düşünülüyor. Ancak süreci hızlandırmanın yollarının bulunması gerekiyor. Zira Kızıl Gezegeni fethetme yolundaki tek sorun bu da değil. Üzerindeki şiddetli soğuk (ortalama sıcaklık -62 °C), uzay giysisi olmayan bir insanı hızla dondurabilir ve aynı zamanda düşük atmosferik basınç, kan dolaşımı sorunlarına yol açabilir. Ayrıca yüksek düzeyde kanserojen radyasyonu da unutulmamalıdır.