Yapay Zeka Kendi Başına Yeni İlaçlar Tasarlayacak

Üretken yapay zeka sadece çalıştığımız yerlere giremeyecek. Bu sistemler tamamen bir dönüşüm başlatacak. Yapay zekanın dönüştüreceği bir alan da yeni ilaçların tasarlanması olacak.

Üretken yapay zeka konusundaki haberler zaman zaman okuyucular için sıkıcı olabilir. Ancak tüm bu haberleri daha geniş bir perspektiften değerlendirmek önemlidir. İlgili haber kategorimize baktığınızda, yapay zeka hakkında neredeyse her endüstri alanında haberler yaptığımızı görebilirsiniz. Bu, üretken yapay zekanın her şeyi dönüştüreceğinin bir göstergesidir. Bu dönüşümün bir parçası da tıp olacak ve hatta oluyor. Yapay zeka sistemleri artık kendi başlarına yeni ilaçlar tasarlamaya başlıyor.

Yapay Zeka İlaç Üretecek

Belki Eli Lilly and Company adlı şirketi duymamış olabilirsiniz, ancak bu şirket çocuk felci aşısı ve insülini kitlesel olarak üreten ilk şirket olma özelliğine sahip. Aynı zamanda dün Fortune 500 listesinde 123. sırada yer aldı. Şirketin kaynakları inanılmaz olsa da, artık ilaç araştırmalarına üretken yapay zekayı entegre etmeye çalışıyor.

Şirketin baş bilgi işlem ve dijital sorumlusu Diogo Rau, milyonlarca molekül arasında arama yapmak için üretken yapay zekayı kullanıyor. Sistem, 5 dakika içinde insanların bir yılda sentezleyebileceğinden daha fazla molekül üretebiliyor. Elbette her üretilen tasarımın gerçek dünyada işe yarayıp yaramayacağını bilmek için bir yol yok, ancak şirketin yöneticileri de tam olarak bunu öğrenmek istiyor.

Rau, AI tarafından tasarlanan ve güçlü ilaç adayları gibi görünen tasarımları şirketin bilim insanlarına sundu. Yöneticiler ve Rau dahil olmak üzere bilim insanlarının yapay zeka sonuçlarını göz ardı etmesi bekleniyordu. Ancak durum hiç de öyle olmadı. Rao yaptığı açıklamada bilim insanlarının “Bu ilginç; bir molekülü bu şekilde tasarlamayı düşünmemiştik” dediklerini söyledi.

Sağlık hizmetleri yöneticilerine göre yakın gelecekte tamamen yapay zeka tarafından üretilen ilaçları görmeye başlayacağız. Üretken yapay zekanın sadece ilaç endüstrisini değil, aynı zamanda bilimi yapma şeklimizi de değiştireceği belirtiliyor.

İlaç Keşifleri Eskisi Gibi Olmayacak

Evet, bu dönüşümün temelleri gerçekten 2021’de, ChatGPT’nin öncesinde, belirlendi. Nvidia’da sağlık hizmetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Kimberly Powell’a göre, Google’ın DeepMind yapay zeka biriminin geliştirdiği AlphaFold ile bu süreç başladı. AlphaFold, protein yapısına ilişkin tahminler gerçekleştiriyordu. Dolayısıyla ilaç geliştirme ve tasarımının merkezinde yer alan amino asit diziliminden protein yapısına geçilebileceğine dair bir yol açılmıştı.

Değişen ilaç endüstrisi yakın gelecekte çok farklı bir noktaya ulaşabilir. Milyonlarca hücreyi üç boyutlu olarak tarayan, yapılan tüm araştırmaları bilen, kendi kendini denetleyebilen ve öğrenebilen bir yapay zeka hayal edin. Bu yapay zeka, süper bilgisayarlar ile eşleştirildiğinde normalde yıllar süren bir ilacın tasarımını dakikalar içinde size sunabilir. Bunu tıpkı ChatGPT gibi düşünebilirsiniz.

İlaç keşfi, biyolojik davranıştaki etkileşimlere ve değişikliklere tanıklık etme süreci olarak tanımlanıyor. Ve bu sürecin artık bilgisayar modellerinde temsil edilebileceği belirtiliyor. Bu, son yüzyılda ilaç keşfine hakim olan klasik yöntemden radikal bir ayrışma anlamına geliyor.