Meta, ChatGPT’ye Rakip Yapay Zeka Sistemi Kuruyor

Meta, OpenAI’nın GPT-4’üne benzeyen yeni bir yapay zeka sohbet robotu oluşturmak için yapay zeka eğitim çiplerini topluyor ve veri merkezleri kuruyor.

The Wall Street Journal’ın haberine göre, Meta, OpenAI’ın GPT-4’üne benzer yeni bir yapay zeka sohbet robotu oluşturmak için yapay zeka eğitim çiplerini topluyor ve veri merkezleri kuruyor. Şirketin yeni büyük dil modelini 2024 yılının başlarında eğitmeye başlamayı planladığı ve Mark Zuckerberg’ün bu modelin ücretsiz olması için baskı yaptığı da belirtiliyor.

Zuckerberg, ChatGPT ile OpenAI’ın, Bard sohbet robotuyla Google’ın, hatta Cohere ve Anthropic gibi bazı önemli yapay zeka girişimlerinin başarılarının, Meta’nın gelişimindeki rolünü gölgede bıraktığını düşündüğü için Meta’yı yapay zeka sektöründe öne geçirmek istiyor gibi görünüyor.

The Wall Street Journal, Meta’nın daha fazla Nvidia H100 yapay zeka eğitim çipi satın aldığını ve altyapısını güçlendirdiğini, böylece yeni sohbet robotunu eğitmek için Microsoft’un Azure bulut platformuna güvenmek zorunda kalmayacağını belirtiyor. Şirketin, insan ifadelerini taklit edebilen yapay zeka araçlarının oluşturulmasını hızlandırmak amacıyla bu yılın başlarında bir ekip oluşturduğu iddia ediliyor.

Meta, uzun bir süredir yapay zeka girişimlerinde açık kaynak yaklaşımını benimseyerek sektöre önemli katkılarda bulunan şirketlerden biri olarak ün kazanmıştır. Sadece bu yıl içinde, Meta, yapay zeka topluluğuna birçok yapay zeka modeli ve eğitim veri seti sunmuştur.

Bunlar arasında programlama görevleri için optimize edilmiş Code Llama, yüzlerce dilde evrensel, isteğe bağlı çeviri için SeamlessM4T, müzik ve ses oluşturmak için üretken bir yapay zeka modeli olan AudioCraft ve konuşma için üretken bir yapay zeka modeli olan Voicebox yer almaktadır. Şirket bu yıl ayrıca, insan gibi öğrenme kapasitesine sahip bilgisayarla görü modeli olan I-JEPA’yı tanıtmış ve araştırmacıların bilgisayarla görü modellerini önyargı açısından denetlemelerine yardımcı olmak için tasarlanmış FACET’i sunmuştur.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Meta’nın bu hamlesi hiç şaşırtıcı olmayacaktır.