Sanayi Üretimi Temmuz Ayında Azaldı

TÜİK verilerine göre, Temmuz ayında sanayi üretim endeksi aylık bazda %0,4 azalırken, yıllık bazda %7,4 artış gösterdi.

Sanayi üretimi Temmuz’da %0.04 azaldı: Sanayi üretim endeksi, Temmuz ayında aylık bazda %0,4 azaldı, yıllık bazda ise %7,4 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ait sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, geçen yılın aynı ayına kıyasla %7,4 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, Temmuz’da madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre %1,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %4,1 ve imalat sanayisi sektörü endeksi ise %7,4 arttı. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi de yıllık bazda %18,79 artış gösterdi.

Sanayi Üretiminde Aylık Veriler

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, söz konusu ayda Haziran’a kıyasla %0,4 azaldı. Sanayinin alt sektörlerine bakıldığında, Temmuz’da madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %10,5 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %3,7 artış gösterdi. İmalat sanayisi sektörü endeksi ise %1,4 azaldı.

İşsizlik Tek Hanede

Türkiye’de işsizlik oranı, Temmuz ayında bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak %9,4 seviyesine geriledi. 15 yaş ve üzeri kişiler arasında işsiz sayısı, Temmuz’da bir önceki aya göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişi olarak kaydedildi. İşsizlik oranı ise 0,2 puanlık düşüşle %9,4 olarak gerçekleşti. Cinsiyete göre işsizlik oranı incelendiğinde, erkeklerde işsizlik oranı %7,6 iken, kadınlarda bu oran %12,9 olarak tahmin edildi. Genç nüfusu kapsayan 15-24 yaş grubunda işsizlik oranı, bir önceki aya göre 0,3 puanlık azalışla %18 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde %15,2, kadınlarda ise %23,1 olarak öngörüldü.