Türkiye, Dijital Avrupa Programı’nda Yer Alıyor

Avrupa Komisyonu ile ortaklık anlaşması imzalayan Türkiye, Dijital Avrupa Programı’na dahil olacak.

2021-2027 dönemi için 7,5 milyar avro bütçeli olan Dijital Avrupa Programı, yüksek performanslı hesaplama, yapay zeka, veri yönetimi ve siber güvenlik gibi kritik dijital altyapıların oluşturulmasına ve stratejik öneme sahip yenilikçi dijital teknolojilerin geliştirilmesine odaklanıyor.

Ayrıca bu alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine finansal destek sağlıyor. Bu teknolojilerin enerji, çevre, imalat, tarım ve sağlık gibi önemli sektörlerde etkili bir şekilde kullanılmasıyla Avrupa Birliği’nin öncelikli hedeflerinden biri olan yeşil ve dijital dönüşüme katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Dijital İnovasyon Merkezleri Kurulacak

İmzalanan ortaklık anlaşmasıyla birlikte Türkiye’deki işletmeler, kamu kurumları ve ilgili diğer kuruluşlar, yapay zeka ve ileri dijital yetenekler gibi belirli alanlarda AB genelinde dijital teknolojileri kullanarak gerçekleştirilen projelerde yer alabilecekler.

Bu anlaşma çerçevesinde Türkiye’de Dijital İnovasyon Merkezleri kurulacak. Dijital İnovasyon Merkezleri, özel sektör firmaları ve kamu kuruluşlarının AB programlarına erişimlerini kolaylaştırmak, yatırımcılar bulmalarına destek olmak, eğitimler düzenlemek ve ağ oluşturmalarını sağlamak gibi faaliyetleri gerçekleştirecekler.