Makine Sektörü, Yılı Yüzde 20,1’lik İhracat Artışıyla Karşıladı

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre, Türkiye’nin makine ihracatı ocakta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 artışla 2,1 milyar dolar oldu.

Türkiye’nin makine ihracatı ocaktan geçen yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 3, değer olarak yüzde 20,1 arttı. Geçen ay ihracat tutarı 2,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Böylece geçen yıl yüzde 9,6 artışla 25,3 milyar dolarlık ihracata ulaşan ve tüm zamanların rekorunu kıran makine sektörü, 2023’e de rekorla başladı.

Yurt dışı pazarında da sayılar artış gösterdi. En çok ihracat yapılan pazar yüzde 22,6 artışın yaşandığı ve 273 milyon dolarlık rakama ulaşılan Almanya oldu. Almanya’yı 165 milyon dolarla Rusya, 117 milyon dolarla ABD izledi. İhracat artışı Rusya’da yüzde 210, ABD’de yüzde 29,9 olarak gerçekleşti.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, konuyla alakalı gündeme de değindi: “Depremin ilk anından itibaren mobil vinçler gibi kaldırma makinelerine, kazıcı ve yükleyici gibi iş makinelerine, jeneratörler gibi elektrik makinelerine yoğun ihtiyaç hasıl oldu. Bu makineler her ilimizde, başta inşaat müteahhitleri ve madencilerimiz, kiralama kuruluşlarımız, resmî kurumlarımızın teşkilatları ve belediyelerimiz olmak üzere çok sayıda kullanıcımızın envanterinde büyük miktarlarda yer almakla birlikte, ilk anda gerek felaketin yıkıcılığı ve yaygınlığı gerekse makinelerin ve operatörlerinin büyük kısmının iş göremez hale gelmeleri nedeniyle yetersiz kaldı. Bu büyük felaket karşısında, hiçbir surette yeterli olamayacaklarını da bugün, enkaz başında sayıları 12 bini aşmış iş makinesinin çalışıyor olmasından anlıyoruz.”

Kutlu Karavelioğlu, ocakta serbest bölgeler dahil 2,1 milyar dolar ihracata imza atan makine sektöründe depremden etkilenen 10 ilin toplam payının yüzde 3 civarında olduğunu belirtti. Karavelioğlu, “Bölgede yer alan 2 bin 700’den fazla makine imalatçısının büyük ölçüde çelik binalarda çalışıyor olmaları, makine ve tesis hasarını en az seviyeye indirmiş olmakla birlikte çalışanlar için durum zorlu. Bölgenin ihracatının yarıdan fazlasını yapan Gaziantep ve Adana’da üretimi aksatacak meseleler öne çıkmıyor olsa da üçüncü sıradaki Hatay’da sorunlar büyük ve personel kaybı had safhada. Sadece makine değil, bütün sektörlerin endişesi kadrolarının yaşam gereksinimlerinin acilen giderilmesi. Nakdi, ayni bütün yardımların nihai hedefi yaraların sarılarak insanların kentsiz, kentlerin insansız kalmaması. Makine imalatı için büyük önem taşıyan demir-çelik sektöründeki işletmelerin de kısa süre içinde eski kapasitesine döneceğini öngörüyoruz.” diye ilave etti.