Kömürdeki ‘U Dönüşü’ Rekor Getirecek

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre küresel kömür tüketimi 2022 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan rapora göre, düşük karbon ekonomisine geçiş için daha güçlü çabalar gösterilmediği takdirde, 2022 yılında tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkacak olan küresel kömür üretimi önümüzdeki birkaç sene içerisinde benzer seviyelerde kalmaya devam edecek.

Enerji krizi dengeleri değiştirdi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından yüksek gaz fiyatları ve bunun sonucunda yaşanan kesintilerden dolayı, bazı ülkeler daha ucuz kömüre yöneldi.

Hidrolik enerjiyi azaltan sıcak hava dalgaları ve kuraklık elektrik talebini arttırdı. Avrupa’da Fransa’nın bakım için nükleer reaktörleri kapatmak zorunda kalması sebebiyle üretim de çok zayıf kaldı.

2013’te bir önceki rekorun kırılacağını tahmin eden IEA 2013’te bir önceki rekorun kırılacağını tahmin ediyor. Küresel kömür kullanımının bu yıl % 1,2 oranında artarak ilk kez bir yılda 8 milyar tonu aşacağını yıllık raporunda gösteriyor.

Rapor kömür tüketiminin 2025 yılına kadar seviyesinin sabit kalacağını, çünkü olgunlaşmış pazarlardaki düşüşün gelişmekte olan Asya ekonomilerindeki güçlü taleple dengeleneceğini öngörüyor.

Bu da kömürün küresel enerji sisteminin açık ara en büyük tek karbondioksit emisyon kaynağı olmaya devam edeceği anlamına geliyor.

Avrupa’nın talebinde büyük artış

Kömür talebindeki en büyük artışın % 7 ile Hindistan’da olması beklenirken, bu ülkeyi %6 ile Avrupa Birliği ve % 0,4 ile Çin takip ediyor.

IEA’nın enerji piyasaları ve güvenliği Direktörü Keisuke Sadamori, “Dünya fosil yakıt kullanımında zirveye yakın, kömür ilk düşüşe geçecek, ancak henüz o noktada değiliz” dedi.

Avrupa’nın kömür talebiyüksek gaz fiyatları ve gazdan kömüre geçiş rus gazının azalmasıyla artışa geçti.

 Fakat rapora göre, 2025 yılına kadar Avrupa’nın kömür talebinin 2022 seviyelerinin altına düşmesi bekleniyor.

Küresel kömür yakıtlı elektrik üretiminin bu yıl yaklaşık 10,3 terawatt saat ile yeni bir rekora ulaşması beklenirken, kömür üretiminin de %5,4 oranında artarak yaklaşık 8,3 milyar ton ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşacağı tahmin ediliyor.

Önümüzdeki yıl zirveye ulaşması beklenen üretim, ancak 2025 yılına kadar 2022 seviyelerinin altına düşmesi bekleniyor.