Kanada Dünyanın En Büyük Nükleer Santralini Kuruyor

Temiz enerji talebindeki artış, atom enerjisine olan ilgiyi de yükseltiyor. Bu nedenle Kanada, dünyanın en büyük nükleer santralini kurmayı planlıyor.

Dünya, küresel ısınma ve çevre felaketine karşı temiz enerjiye yönelmeye çalışıyor. Bu yönelim aynı zamanda atom enerjisine olan ilgiyi de artırıyor. Kanadalı bir kamu kuruluşu, ülkede bulunan bir nükleer santrali genişletmek ve potansiyel olarak dünyanın en büyük tesisini inşa etmek için çalışmalara başlamayı planlıyor.

Dünyanın En Büyük Nükleer Enerji Santrali Kuruluyor

Ontario eyaleti tarafından yapılan açıklamada, Kanada’nın en kalabalık eyaletindeki santralinin Bruce Power tarafından 4.8 gigawatt kapasite eklemek amacıyla çevresel bir değerlendirme sürecine tabi tutulacağı belirtildi. Santral, Bruce Power’ın Huron Gölü kenarındaki mevcut tesiste yer alacak. Şu anda tesis içerisinde sekiz reaktör bulunmaktadır, ancak Kanada Nükleer Güvenlik Komisyonu’na göre iki reaktörde şu anda yenileme çalışmaları yapılıyor.

Mevcut santral şu anda 6.2 gigawatt kapasiteye sahip ve eyaletin elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu tek başına karşılıyor. 4.8 gigawatt kapasite eklemesiyle birlikte santralin kapasitesinin 11 gigawatt’a çıkarılması hedefleniyor. Genişleme tamamlandığında, santral Japonya’nın Kashiwazaki-Kariwa santralinden daha büyük hale gelerek dünyanın en büyüğü olma hedefinde. Kashiwazaki-Kariwa santrali ise şu anda 7.9 gigawatt kapasiteye sahip. Akkuyu Nükleer Güç Santrali ise tamamlandığında 4.8 gigawatt kapasiteye ulaşacak. Kanada, 2035 yılına kadar net sıfır enerji şebekesini zorunlu hale getirmek için planlar geliştiriyor ve Bruce projesi, eyalette kurulacak ilk geleneksel nükleer santral olacak. Bölgedeki diğer bir kamu kuruluşu olan Ontario Power Generation Inc. ise yeni bir tür gelişmiş reaktör geliştirme çabası içinde. Ontario Enerji Bakanı Todd Smith, “Yeni nükleer üretim, geleceğin temiz enerji şebekesini inşa etmek için hayati öneme sahip olacaktır” dedi.