Jeotermal Enerji, OSB’lerin Verimini Artıracak

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk, Türkiye genelinde 100 farklı lokasyonda kurulacak jeotermal enerji kaynaklı tarıma dayalı özel sanayi bölgelerinin sektöre önemli destek sağlayacağını vurguladı.

Şentürk, jeotermal ısıtmalı seralardan elde edilen ürünlerin, geleneksel seracılığa kıyasla yıl boyunca sürekli üretim olanağı sağladığını belirterek verimliliğin 10 kat arttığını ifade etti.

Balıkesir’in Gönen ilçesinde, dünyanın en büyük Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (TDİOSB) 8 bin dönüm alan üzerine kurulacağına dikkat çeken Şentürk, bu tesislerin “sıfır karbon” hedefini benimseyerek lojistik ve bölgesel ekonomi alanlarında önemli fırsatlar sunacağını aktardı.

Jeotermal enerji, tarıma dayalı projelere destek olacak

Türkiye’de jeotermal enerji alanında son 5 yılda büyük yol katedildiğini söyleyen Ufuk Şentürk, “Mevcut durumda ülkemizde 9 bin 943 dönüm alanda jeotermal ısıtmalı tarım yapılmakta fakat ülke jeotermal kaynak potansiyeli değerlendirildiğinde bu alanın 100 bin dönüm civarlarında olacağı öngörülüyor. Türkiye’de 100 farklı lokasyonda jeotermal ısıtmalı tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin kurulacak olması, bu kaynağın değerlendirilmesinde fırsatlar yaratacak, sektöre can suyu olacak.” dedi.

Jeotermal enerji yatırımcılarının, TDİOSB’lere kurucu ortak olarak katılabilmeleri veya 200 dönümün üzerindeki her jeotermal kaynaklı sera için OSB’lerin sağladığı teşvik unsurlarından yararlanabilmeleri için mevzuatta yapılacak düzenlemelere bağlı olduğunu belirten Şentürk, “Jeotermal yatırımcıları, bu düzenlemenin hayata geçirilmesini bekliyor. Bu gerçekleştiğinde en az 20 bin dönüm alanı kapsayan TDİOSB sera projeleri de ülke ekonomisine katkı sunacak ve 30 bin kişinin istihdam edilmesine olanak tanıyacak.” şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelinde 100 farklı noktada jeotermal enerji temelli ihtisas organize sanayi bölgeleri kurulacağını açıklamıştı. Ayrıca Balıkesir-Gönen’deki proje hakkında dünyanın en büyük Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi olacağını belirtmişti.