İsveçli Mobilya Devi IKEA, Güneş Enerjisiyle Çalışan Lamba Tasarladı

IKEA, elektrik ihtiyacı karşılaması güç olan bölgelere elektrik sağlamak amacıyla kurulan Little Sun ile iş birliği yaparak güneş enerjisiyle çalışan bir lamba tasarladı.

Güneş enerjisini ön plana çıkarmaya çalışan IKEA, bu hedefle kurulan Little Sun ile bir araya geldi. Güneş enerjisi potansiyelinden yeterince faydalanılmadığına inanan IKEA ve Little Sun, güçlerini birleştirerek eşsiz bir lamba tasarladı. Bu lamba sayesinde kullanıcılar, güneş enerjisini ister masa lambası olarak isterse de portatif ışık kaynağı olarak kullanabilecek.

SAMMANLÄNKAD adlı LED masa lambası, Dünya’nın açısı ve hareketlerine dayanarak tasarlandı. Güneş’e benzer bir yarım küre şekline sahip olan bu lamba, oldukça pratik. Lambanın metal çerçevesi ayarlanabilir bir tasarıma sahip olduğu için sarkıt aydınlatma olarak da kullanılabilir. Bu masa lambası, USB-A ve USB-C bağlantı noktaları gibi yedek şarj seçenekleri sunuyor. Ayrıca daha küçük bir tasarıma sahip olan SAMMANLÄNKAD, dış mekân kullanımı için özel olarak tasarlandı.

İsveç IKEA Yaratıcı Lideri James Futcher “Güneş enerjisi etrafında bir sohbet başlatmak ve güneşin gücünü birçok insanın eline vermek istedik.” şeklinde ifade etti.

Little Sun’ın kurucu ortağı ve sanatçı Olafur Eliasson ise tasarımlarla ilgili olarak şunları söyledi:

“Önümüzdeki on yılda yenilenebilir enerjiyle çalışan bir dünyaya geçiş yapacaksak herkesin güneş enerjisinin sunduğu fırsatı tanımasına ihtiyacımız var. Güneş ışığı görünüşte görünmez ancak güneş enerjisi görünmezi görünür kılmamıza izin veriyor. IKEA ile yaptığımız iş birliği, enerji erişimi konusunda farkındalık yaratma misyonumuzu destekliyor ve bize dünyamızı birlikte şekillendirme potansiyeline sahip olduğumuzu hatırlatıyor.”

Güneş enerjisiyle çalışan bu benzersiz lamba, bu ay içinde belirli IKEA mağazalarında yerini alacak.