İlk Yerli ve Milli Elektrikli Ana Hat Lokomotifi: E5000

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren TÜRASAŞ, Eskişehir’deki yerleşkesinde tarihi bir olaya ev sahipliği yaptı. Tamamen yerli imkanlarla üretilen Türkiye’nin ilk “Elektrikli Ana Hat Lokomotifi E5000”, düzenlenen törenle raylara indirildi.

Bu gelişme, Türkiye’nin demiryolu taşımacılığı alanında atılım yapma hedefi doğrultusunda büyük bir adım olarak nitelendiriliyor. Elektrikli Ana Hat Lokomotifi E5000, test aşamalarının tamamlanmasının ardından ülke genelindeki ana hatlarda kullanılmak üzere hizmete sunulacak.

Raya indirilen lokomotifte bakanlar tarafından test sürüşü yapıldı. Konuya ilişkin değerlendirmedebulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bugüne kadar yurt dışından tedarik ettiğimiz elektrikli ana hat lokomotiflerini, ilk defa Türkiye’de ürettik. Bu proje Ulaştırma Bakanlığı’yla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın, TÜBİTAK TURE ile TÜRASAŞ’ın geliştirdiği stratejik bir proje. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye’nin bu tipte 500 tane elektrikli lokomotif alması öngörülüyor. Bunların maliyetinin de yaklaşık 2 milyar euro. İşte 2 milyar euroluk lokomotifleri yurt dışından almak yerine yurt içinden tedarik etmiş olacağız.” ifadelerinde bulundu.